All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

SVINJE IZ DANSKE SU TEMPIRANA BOMBA: Više od pola zaraženo OPASNOM BAKTERIJOM, a i dalje se izvoze širom Evrope

Najmanje 63 odsto danskih svinja inficirano je LA-MRSA bakterijom, a svakog dana se 35.000 svinja kamionima preveze iz Danske u Nemačku i dalje prema ostatku Evrope.

Više od dve trećine ovih svinja verovatno su prenosnici MRSA bakterija koja se povezuje sa stokom (LA-MRSA).

 Pomenuta bakterija može da pređe na ljude koji rade sa stokom, ali i sa onima koji rukuju sa zaraženim mesom, piše danski istraživački novinar Kjeld Hansen za EUobserver.

Bolest je otporna na ljudsku medicinu, a mnogi mogu da budu prenosnici bolesti bez da se sami razbole. Bakterija uzrokuje infekcije, naročito kod već bolesnih ljudi.

Danska svake godine izveze oko 13 miliona živih svinja, većinu u Nemačku i Poljsku. Danski izvoz čini 57 odsto ukupnog izvoza u zemlje EU te je zbog toga glavni izvor širenja zaraze širem EU.

Od otkrića LA-MRSA-e 2006. godine danska industrija svinja se snažno protivi pokušajima da se poboljša proizvodnja te umesto toga insistiraju na tajnovitosti. Kad su dva novinara 2012. godine zahtevala popis zaraženih farmi, industrija je zahtev blokirala i tužila vlasti.

Izvoz bakterije

Foto: A. Nalbantjan

Foto: A. Nalbantjan

Danas se pretpostavlja da oko 12.000 Danaca prenosi bakteriju. Zna se za šest smrtnih slučajeva, možda ih je bilo i više pre početka praćenja 2011. godine. Usprkos tome izvoz svinja postaviće  nove rekorde 2016. godine.

Nova studija dokazala je da su dva od tri slučaja LA-MRSA-e u Norveškoj uzrokovana bakterijama iz Danske. Iako je Norveška zabranila uvoz svinja, bakteriju su doneli gostujući farmeri i veterinari iz Danske.

U osam  godina Danska je došla od nula inficiranih farmi, do gotovo 100 odsto inficiranih. Ako se granice ne zatvore za zaražene svinje, pitanje je vremena dok ne bude zaražena cela EU. Neki ljudi će umreti zbog toga.

Rešenje je jasno: osigurajte da samo zdrave danske svinje prelaze vaše granice, pre nego bude prekasno, zaključuje Hansen.

Dijaspora.news

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top