All for Joomla All for Webmasters
Duhovnost

DANAS JE SVETI NIKOLA: Evo šta treba da uradite da bi vam godina bila bogata i plodna

Sveti Nikola je najmasovnija slava u Srbiji i dan kada, kako se u narodu kaže, “pola Srbije slavi, a druga polovina ide na slave”

Brojna narodna verovanja vezana su uz najveću slavu kod Srba.

Danas, prema tradiciji, nikako ne valja prati veš, čistiti kuću i raditi bilo kakve kućne poslove.

Na današnji dan treba darovati decu, ali i pripremiti Božićno žito, simbol nadolazeće plodne godine, novog života i bogatih useva. Žito će narasti do Božića.

Narodna verovanja kažu i da na ovaj dan lađari, ma gde da se nađu, spuštaju sidra i zaustavljaju lađe da se mornari pomole svetitelju, pa tek onda nastavljaju put. Nekada se paljbom iz topova na lađama odavala počast ovom zaštitniku, a tako je slavu obeležavao i knez Miloš Obrenović.

Sveti Nikola “pada” u vreme velikog božićnog posta, pa je stoga posna slava sa posnim jelima. Na jugu Srbije tradicionalno se pripremaju šareni kolači u obliku ptice, koji se zajedno sa pogačom odnose u crkvu na osveštanje, a potom služe gostima, pre svih deci.

Danas je i dan velikog praštanja. Opraštajte drugima, kao što su u staroj Vizantiji na ovaj dan amnestirali zatvorenike. Onaj ko oprosti dugove, imaće bogatu u plodnu narednu godinu. A ako niste od onih koji opraštaju dugove, onda ih na ovaj dan ne pominjite. Ako ništa drugo, barem na ovaj sveti dan nemojte nikome otežavati ako već nosi teret duga.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top