All for Joomla All for Webmasters
Biznis

OD BLATA DO MILIJARDI Živeo je u “karton sitiju”, danas je MEGABOGAT

Ambariš Mitra je sa 15 godina pobegao od kuće, nakon čega je živeo u siromašnoj četvrti. Kada je imao 17 godina, već je zapošljavao 55 ljudi. Danas, 20 godina kasnije, osnivač je i direktor kompanije koja stoji iza mobilne aplikacije “Blippar” i čija se vrednost procenjuje na 1,5 milijardi dolara.

Ambariš Mitra

Foto: ProfimediaAmbariš Mitr

Zbog toga nije nimalo iznenađujuće što Ambariš opisuje svoj život kao “avanturu”.

 “Blipar” je aplikacija za proširenu stvarnost, pokrenuta 2011. godine, koja korisnicima omogućava da pomoću telefonske kamere postave animacije i fotografije preko objekata iz svog okruženja. Primera radi, ako fokusirate kozervu “koka-kole” u ograničenoj seriji – ta kompanija poslovno sarađuje s “Bliparom” – ona se pretvara u animaciju džu-boksa, koji vam omogućava da puštate muziku.

Usmerite kameru prema jabuci i na ekranu vašeg mobilnog telefona pojaviće se fotografija tog voća, uz detaljne informacije o njemu. Aplikacija korisnicima takođe predlaže da saznaju više o srodnim temama, na primer, kako da naprave napitak od jabuke ili voćnjak.

Foto: RAS Srbija

U trenutku kada je proširena stvarnost, zahvaljujući igrici “Pokemon Go”, postala dostupna širokim masama, “Blipar”, koji je pokrenut pre pet godina, deluje kao najava smera u kome će se stvari odvijati.

Aplikacija je prilično popularna: od 2011. stekla više od 65 miliona korisnika u 170 zemalja.

Rođen u porodici srednje klase u rudarskom mestu Danbadu, na istoku indijske država Džarkand, Ambariš je odlučio da pobegne od kuće pošto je ponavljao razred. Osim toga, otac je želeo da se bavi mašinstvom, a njega su zanimali kompjuteri. Bekstvo je planirao nedeljama, a onda je napisao oproštajno pismo roditeljima, spakovao torbu i otišao.

“Spavao je na podu sa još šest osoba”

Foto: Profimedia

“Napisao sam im da idem u Mumbaj, što ljudi uvek govore u filmovima. Bio sam naivan”, kaže Ambariš, koji danas ima 37 godina. Umesto u Mumbaj, otišao je u Nju Delhi, gde je živeo u kolibi od blata, u siromašnom naselju na jugozapadu indijske prestonice.

U kući bez vode i toaleta, spavao je na podu sa još šest osoba.

Dok je prelistavao novine na poslu – prodavao je časopise i radio u restoranu – naišao je na oglas u kome se nudila nagrada od 10.000 dolara za najbolju poslovnu ideju. Ambariš, koji je tada imao 16 godina, predložio je uvođenje besplatnog interneta ženama koje imaju malu zaradu i pobedio.

Motivisao ga je nesklad između jakih žena u njegovoj porodici i kulture šireg indijskog društva. Novac od nagrade uložio je u projekat “Women Infoline”. Poslovni model je predviđao da se sredstva od reklama ulože u besplatni internet.

Na kraju je imao 125 zaposlenih, ali danas kaže da u to vreme nije bio naročito dobar rukovodilac i da je kompanija, s kojom je na kraju izašao na berzu i koju je napustio 2000. godine, bila “veoma, veoma neprofitabilna”.

“Ostao sam bez novca”

Foto: Profimedia

Pošto je stekao izvesnu zaradu od “Women Infoline” i sredio odnose s porodicom, Ambariš se preselio u Veliku Britaniju, gde je pokušavao da osnuje tehnološku kompaniju.

“Skoro devet godina, od 2001. do 2010, svi moji poduhvati su se završavali neuspehom. Sve ideje su bile odlične, ali nisam uspevao da ih realizujem. Ostao sam bez novca”, kaže Ambariš.

Nakon toga je kratko vreme radio u osiguravajućoj kompaniji, gde je obavljao “najjednostavnije” poslove i posao za celu nedelju završavao za šest sati.

Ambariš je bio frustriran i počele su da ga opsedaju “teške misli”. Jednog popodneva u Sariju sve se promenlo.

Foto: Tanjug/AP

“Bio sam u lokalnom pabu sa Omaromom (Tajebom, suosnivačem “Blipara”).

“Poslednja partija pića koštala je 15 funti – stavio sam novac na šank i rekao u šali: ‘Zamislite kako bi bilo kada bi kraljica Elizabeta sišla sa novčanice’. Bila je to glupa šala”, kaže on.

Omar, koga Ambariš opisuje kao “inteligentnu i obrazovanu” osobu, napravio je prototip aplikacije koja je lice njegovog prijatelja postavljala preko kraljičinog. Ambariš kaže da su taj trik pokazivali u barovima sve dok nisu shvatili da bi trebalo da naprave aplikaciju koja “posmatra sve na svetu i preko toga postavlja sadržaje”. Tako je nastao “Blipar”.

Kompanija se brzo razvijala i danas ima sedišta na 12 lokacija u svetu, uključujući i London, Njujork, San Francisko, Nju Delhi i Singapur.

Primena “blipara” u obrazovanju”

Foto: Wikipedia / Wikipedia

“Blipar” trenutno ima 300 zaposlenih, koji su obezbedili investicije od 99 miliona dolara, uključujući i 43 miliona dolara ove godine od investicione kompanije malezijske vlade.

Kompanija takođe ostvaruje zaradu putem saradnje s brendovima, kao što su izdavač “Conde Nast”, proizvođač automobila “Jaguar”, gigant robe široke potrošnje “Unilever” i kompanija za proizvodnju konditorskih proizvoda “Nestle”, kako bi obogatio sadržaje na aplikaciji.

Aplikacija se koristi u 67.000 škola širom sveta, uključujući i Veliku Britaniju, SAD, Indiju i Kanadu.

Kris Grin, tehnološki analitičar, kaže da je razlog narastajuće popularnosti “Blipara” delom u činjenici da ne zahteva poseban hardver – možete ga koristi na svom pametnom telefonu.

Ambarišovi planovi su da aplikacija u budućnosti prepoznaje sve u fizičkom svetu. Još jedan od njegovih važnih ciljeva jeste da pomogne u obrazovanju i informisanju nepismenih, na primer, putem audio-vodiča za železničke mreže.

Ambariš kaže da je kada je pobegao kao tinejdžer imao osećaj “da, ako to preživi, može da preživi sve”.

“Avanture me uzbuđuju i srećan sam što sam živ”, zaključuje on.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

To Top