All for Joomla All for Webmasters
Talenti

MIHAILO NIŽE MEDALJE IZ HEMIJE, BIOLOGIJE, FIZIKE… Virtuoz je na violini i trči na polumaratonima, a nema ni 18 godina. Ovo je njegova priča

Ozbiljne pripreme i svetska takmičenja iz hemije, biologije i fizike, potom slede brojne medalje. Pored škole i takmičenja, sviranje violine i trčanje na polumaratonima, a negde između je “ušuškano” i druženje sa prijateljima i igranje kompjuterskih igrica. Sve to staje u jedan običan dan svestranog, talentovanog tinejdžera Mihaila Miloševića, učenika trećeg razreda Matematičke gimnazije u Beogradu.

Gotovo da smo navikli da s vremena na vreme vidimo da su mladi matematičari, tačnije đaci Matematičke gimnazije osvojili nekoliko zlatnih, srebrnih i bronzanih medalja. Nedavno su nas obradovali kada su na 36. Balkanskoj matematičkoj olimpijadi održanoj u Kišinjevu u Moldaviji kao ekipa osvojili zlatnu medalju i time postali prvaci Balkana. Svi se propisno obradujemo, govorimo da ova zemlja ima pametnu decu, ali ne znamo da osim znanja oni poseduju i brojne druge talente, a opet imaju vremena i za “obične” tinejdžerske stvari.

Mladi Mihailo, koji uskoro puni 18 godina, jedan je od njih. Prvo svetsko takmičenje na kojem je učestvovao i briljirao je Međunarodna juniorska olimpijada iz hemije, biologije i fizike koja je održana 2016. godine na Baliju u Indoneziji.

– Svaki učenik se takmiči iz sva tri predmeta i dobija medalju na osnovu zbirnih rezultata sva tri predmeta. To mi je bio prvi put da idem na neko međunarodno takmičenje, pa samim tim imam dosta lepih sećanja. Olimpijada je veoma dobro organizovana i daje priliku da se učenici istaknu u različitim disciplinama nauke i potpomaže samo povezivanje tih istih. Sastoji se od tri dela. Prvi je test na zaokruživanje, drugi je teoretski test sa težim zadacima i treći je praktični test. Na tom takmičenju sam se prvi put sreo sa ljudima iz celog sveta koji se bave naukom, stekao dosta prijateljstava i lepih uspomena – priča Mihailo Milošević.

 

Mihailo Milošević uskoro puni 18 godina, a već ima brojne medalje sa svetskih takmičenja

Mihailo Milošević uskoro puni 18 godina, a već ima brojne medalje sa svetskih takmičenja

Takmičenja koja su usledila bila su dva puta Internacionalna olimpijada metropola i dva puta Internacionalni hemijski turnir.

– Na Olimpijadi metropola sam prve godine bio okićen bronzanom medaljom, a naredne na tom istom takmičenju srebrnom medaljom iz hemije. Internacionalni hemijski turnir je grupno takmičenje koje je drugačijeg tipa. Poenta ovog takmičenja je izrada rešenja na već unapred poznate zadatke i njihovo predstavljanje i sama odbrana na takmičenju. Na tom takmičenju smo prve godine osvojili 5 mesto, a druge 6 mesto – objašnjava Mihailo.

Pored nauke, talentovani učenik uspeva da stiže i da se bavi muzikom, a ljubav prema njoj, kaže, postoji od malena.

– Oduvek sam voleo da pevam. U trećem razredu osnovne škole sam se upisao u muzičku školu “Davorin Jenko” na violinu. Profesorka koja mi je predavala je bila izvanredna, podsticala me je da vežbam redovno i davala mi da sviram kompozicije koje su mi se svidele što me je bodrilo da sviram violinu sa ljubavlju – priča naš sagovornik.

Trčanje polumaratona od 21 kilometar je takođe nešto što svestrani mladić ne propušta. Redovan je na stazi od prvog razreda srednje škole. Učestovovao je na polumaratonima u aprilu i u novembru 2018. godine u okviru Beogradskog maratona.

– Ta cela manifestacija je veoma lepo iskustvo. Kada vidite ljude na ulici koji bodre i kada trčite i ponestane vam snage, drugi trkači zastaju i povlače vas sa njima i bodre vas da nastavite dalje ka cilju. Počeo sam da tričim početkom prvog razreda srednje škole. Taj hobi je bilo nešto što smo ja i moj najbolji drug voleli da radimo zajedno. Pripremali bismo se i istrčavali bismo zajedno celu trku. Istrčano vreme se sa jednog na drugi polumaraton smanjilo, što pokazuje da se trud da se postigne neki rezultat isplati – objašnjava naš sagovornik.

A kako sve uspeva da postigne? Škola, takmičenja, muzika, trčanje i još – druženje. Odgovara da mu usklađivanje vremena nikada nije bio problem.

– Pre početka svakog dana isplaniram otprilike koje predmete ću da učim kada ću da izađem napolje i uspevam da postignem sve, naravno postoje dani kada se odstupa od tog plana i kada se samo bavim svojim hobijima i odmaram od učenja – kaže Milošević.

“Nikada nisam mogao da odabrem jedan hobi”

– Pored muzike i trčanja volim da čitam, izlazim sa društvom i da igram kompjuterske igrice. Ma koliko to zvučalo raznovrsno to je ono što mene odlikuje, nikada nisam mogao da se opredelim da se bavim jednom naukom ili jednim hobijem, uvek sam voleo da kombinujem više stvari i da odvajam vreme za obe podjednako.

Fakultet u inostranstvu

Govoreći o planovima za budućnost, Mihailo Milošević kaže da želi da upiše neki fakultet koji ima veze sa informatikom, hemijom i biologijom.

– Voleo bih da upišem neki fakultet u inostranstvu, ne zato što smatram da kod nas ne mogu da steknem dovoljno znanja nego zato što bih stekao iskustvo samostalnog života – zaključuje Mihailo.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top