All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

Obrt u slučaju Albanca koji je spustio dron na stadion: Nova odluka Vrhovnog suda Hrvatske o izručenju Srbiji

Županijski sud u Dubrovniku je prvostepenim rešenjem utvrdio kako su ispunjene sve zakonske pretpostavke za Morinino izručenje Srbiji, a na tu se sudsku odluku Morina žalio pa je tražio da se rešenje ukine i predmet vrati sudu na ponovno odlučivanje

Veće Vrhovnog suda Hrvatske ukinulo je rešenje dubrovačkog Županijskog suda o izručenju albanskog državljanina Ismaila Morina Srbiji, koja ga traži zbog izazivanja nereda na fudbalskoj utakmici između Srbije i Albanije 2014. godine, pa je predmet upućen prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje.

Morinu, koji je po poternici u junu uhapšen na dubrovačkom području, Srbija tereti da je pre tri godine, upravljajući dronom koji je nosio nacionalistička obeležja sa kartom tzv. Velike Albanije, prekinuo fudbalsku utakmicu reprezentacija Srbije i Albanije u Beogradu, nakon čega su usledili navijački neredi.

Županijski sud u Dubrovniku je prvostepenim rešenjem utvrdio kako su ispunjene sve zakonske pretpostavke za Morinino izručenje Srbiji, a na tu se sudsku odluku Morina žalio pa je tražio da se rešenje ukine i predmet vrati sudu na ponovno odlučivanje.

Vrhovni sud je rešenje dubrovačkog suda ispitivao po službenoj dužnosti i utvrdio kako je taj sud počinio bitne povrede krivičnog postupka, budući da je rešenje nerazumljivo, jer u obrazloženju nisu navedeni razlozi o svim bitnim činjenicama.

U obrazloženju svog rešenja, Vrhovni sud je na internet stanicama objavio kako je prvostepno rešenje nejasno jer samo navodi da se udovoljava zakonskim pretpostavkama za izručenje, a ne i na temelju koje odluke se izručenje traži, iako je srpsko Ministarstvo pravde u molbi kao razloge izručenja navelo krivično delo za koje tereti optuženog.

– Naime, da bi se sa sigurnošću moglo utvrditi za koje krivično delo i za koji događaj se optuženi tereti u Republici Srbiji i za koje se delo izručenje odobrava zbog vođenja krivičnog postupka, u rešenju je potrebno navesti pravni akt države koja traži izručenje na temelju kojeg se izručenje odobrava – navode sudije vrhovnog suda.

(Dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top