All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

NOVI TRENDOVI U HILANDARU: Dok se patrijarh MOLI, vladika kuca SMS

Patrijarh Irinej upisao se kao prvi poglavar SPC koji je služio liturgiju u Hilandaru na dan slave. Vladika šumadijski Jovan, međutim, začetnik je novog trenda – kuckanje SMS-a usred službe!

Liturgija za dan slave Hilandara

Foto: SPC /Liturgija za dan slave Hilandara

Slava manastira Hilandar Vavedenje Presvete Bogorodice bila je drugačija od svih prethodnih jer je po prvi put u istoriji neki od patrijarha služio liturgiju, pre dva dana. U pratnji poglavara SPC Irineja u Hilandar je došao i episkop šumadijski Jovan.

 Međutim, dok je patrijarh zagledan u molitvu, a iguman Vatopeda stoji mirno kraj njega i bratstvo manastira i vernici učestvuju u molitvi, vladika šumadijski opušteno čačka mobilni. Episkop Jovan posebno je bio okupiran telefonom u trenutku kada je blagosiljano slavsko koljivo.

Koliko su bili neodložno bitni ovi SMS-ovi usred molitve Gospodu, nismo uspeli da saznamo. Ono što je poznato su vladičine česte besede o skromnosti dok vozi „mercedes”, a ume i da prekori zbog korišćenja mobilnog.

Osim što kada je o drugima reč za vladiku nema ničeg goreg neko kad neko usred crkve uzme telefon u ruke, on je na osvećenju crkve u Raškoj kada je bio administrator žički, pred svima glasno prekorio jednu od igumanija jer je slikala telefonom.

Telefon i internet su “pogubni za monaške duše”, ali vladičanske su očito nepokolebljivije pa su episkopova meta bili i studenti teologije koji su pevali na jednoj liturgiji. Nekolicina je imala tekst u telefonu, ali od vladike su dobili prekor za nepoštovanje svetinje. Time su između ostalog prema vladičinom sudu pokazali da se ne mole već pevaju mehanički.

Iriner: Hvala vam što čuvate svetinju

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej rekao je bratiji Hilandara da je “veliki dar milosti Božje, Presvete Bogorodice što nas je Gospod blagoslovio da uzmemo učešće u proslavi slave ove svetinje”.

– Da zajedno sa vama zablagodarimo Gospodu za sva ona dobra koja od njega svakodnevno primamo, i da ovoj našoj velikoj svetinji izmolimo milost i blagodat Božju i Presvete Bogorodice da štite ovu našu veliku svetinju, naš narod i ceo rod pravoslavni i hrišćanski. Velika je čast doći, stati nogama svojim na ovo mesto gde su sveti našeg roda prolazili, nogama svojim gazili, i što mi posle toliko vremena možemo da idemo istim stopama, istim putem jevanđeljskim i duhovnim kojim su oni išli. Hvala vama i bratiji što čuvate ovu svetinju – rekao je patrijarh srpski Irinej.

Dijaspora.news Izvor spc.rs/blic.rs

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top