All for Joomla All for Webmasters
Srbija

Novi detalji o tužbi protiv NATO: Nemački major glavni svedok

Niški advokat Srđan Aleksić inicirao je ponovo staru priču o tužbi protiv članica NATO koje su učestvovale u bombardovanju Savezne Republike Jugoslavije 1999. godine i tom prilikom koristile municiju s osiromašenim uranijumom (OU).

U razgovoru za “Vesti” Aleksić kaže da u ovom poduhvatu, za koji neki zbog moći i uticaja tužene strane kažu da je poduhvat osuđen na propast, neće tražiti pomoć srpske države.

– U ovom momentu ne želimo da opterećujemo svoju državu, već ćemo kao građani tužiti države članice NATO-a u njihovim nacionalnim državama i pred njihovim sudovima. Angažovaćemo njihove advokate – precizira Aleksić.

Veća sada, nastavlja on, imaju podršku mnogih advokata iz EU, iz SAD, a pomoć je ponudila i Ruska advokatska komora.

Balkanski sindrom

Na opasku da su dosadašnje slične tužbe prošle bez uspeha za tužioca i pitanje zašto misli da njihova ima više šanse, Aleksić kaže da je iskustvo italijanskih sudova, kao i nedavni stav komisije italijanskog parlamenta, dalo dodatni vetar u leđa.
– Italijanski sudovi već imaju šest izvršnih presuda u kojima je utvrđena uzročno-posledična veza zdravstvenog stanja italijanskih vojnika sa boravkom svega tri meseca na KiM koje je, kao što znate, takođe bombardovano sa OU. Ta masovnost u obolevanju nazvana je balkanski sindrom.

– Naš cilj je internacionalizacija ovog problema, a pozivamo i našu dijasporu da nam se pridruži – upućuje poziv niški advokat.

On za jun najavljuje veliki međunarodni skup u Nišu na kome će učestvovati i nemački naučnici, kao i oni poput nemačkog majora Pfafa koji je odbio da učestvuje u NATO bombardovanju Srbije, prvoj vojnoj akciji u kojoj su Nemci, kršeći sopstveni ustav, učestvovali od Drugog svetskog rata.

– Major Pfaf će nam biti jedan od glavnih svedoka. U principu, mi nemamo ništa protiv NATO-a, ali tražimo podjednaka prava na lečenje naših vojnika i civila koji su oboleli od najtežih bolesti zbog upotrebe OU. Države koje su učestvovale u ovome to su dužne da obezbede žrtvama, baš kao i nadoknadu štete – kaže Aleksić.

Majka preminula od kancera

Aleksić kaže da je i lično motivisan da dokaže uzročno-posledičnu vezu velikog porasta obolelih od kancera i bombardovanja projektilima sa OU. Njegova majka je preminula od kancera, a brojni članovi familije su oboleli od ove smrtonosne bolesti.
– U Vranju je repetitor Pljačkovica bombardovan, a da kada devet radnika posle raščišćavalo teren, od njih devetoro osam je preminulo od kancera, dok je deveti oboleo. Mi ćemo sarađivati sa Udruženjem Pljačkovica koji su ustanovili da u njihovoj sredini ima veliki broj obolelih, a želimo i sve druge ljude da pozovemo na saradnju koji mogu da nam pomognu da dobro pripremimo tužbe.

U Nišu je pre nedelju dana formiran Savet za pripremu tužbe protiv zemalja članica NATO-a koje su bombardovale Srbiju koji čine, kako kaže Aleksić, profesori, akademici i intelektualci koji će svojim znanjima pomoći u formulaciji tužbe i sekciji dokaza.

– Formiraćemo savet i u Leskovcu i u Vranju jer želim da i intelektulace na jugu Srbije uključim u ovaj rad, pre svega lekara koji prate zdravlje pacijenata i koji će nam obezbediti dokaze, jer je upravo ovaj deo teritorije Srbije najviše bombardovan OU. I statistika govori da je na jugu Srbije najveći procenat obolelih od kancera.

(dijaspora.news/vesti-online)

Click to comment

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top