All for Joomla All for Webmasters
Sport

NOVAKA OPTUŽUJU DA “SEKTAŠI” U ŠKOLAMA! Ministarstvo akreditovalo “Mind up” program

Roditelji đaka OŠ “Stevan Sinđelić” iz Beograda uznemirili su se zato što su im deca, bez njihovog znanja, uz zvuke gonga učila da meditiraju.

Po društvenim mrežama, pa i medijima, počele su da se šire glasine kako je reč o sekti koju je u srpske škole doveo Novak Đoković.

Iz škola koje su uključene u program, iz Fondacije Novaka Đokovića, ali i iz Ministarstva prosvete oštro demantuju da je reč o bilo kakvoj sekti, već o akreditovanom programu “Majnd ap” (Mind up) koji fondacija slavnog tenisera, uz podršku Ministarstva, organizuje u nekoliko škola i vrtića širom Srbije.

Propust škole bio je, svakako, što nije zatražila saglasnost roditelja.

Marija Karić, majka učenice drugog razreda ove škole, potvrdila je da škola nije tražila saglasnost, ali ina ipak veruje da nema razloga za paniku.

– Ma kakva sekta, to su gluposti – kaže Marija Karić. – Novakova fondacija finansira učenje kineskog jezika u našoj školi, pa se i taj program odvijao na časovima kineskog. Ne vidim u tome ništa sporno. I meditacija i gong su deo kineske kulture, pa su verovatno u tu svrhu i upotrebljeni, prenose Novosti mišljenje jednog od roditelja koji je, očigledno, slabo upoznat kako sa kineskom kulturom i tradicijom, tako i sa Majnd ap programom, koji u sebi ne sadrži ni tragove orijentalne kulture.

Prema rečima Gorane DŽudže Jakovljević, projektnog menadžera Novak Đoković fondacije, projekat Majnd ap počeli su da primenjuju 2015. godine u Srbiji. Na njegovoj izradi u Velikoj Britaniji radilo je više od 30 doktora nauka i u svetu je, navodno, dao odlične rezultate.

– Programom deca i mladi poboljšavaju aktivnost na času, koncentraciju, olakšavaju uspostavljanje radne navike, a sve aktivnosti su zabavne, kreativne i kratke. Takođe Majnd ap ima velike rezultate u smanjenju vršnjačkog nasilja. U programu je pet škola i pet vrtića i svi su bili u obavezi da detaljno upoznaju roditelje sa svim informacijama. Program nije obavezan. Nakon godinu dana učitelji i vaspitači su primetili da su deca koncentrisanija na učenje, da bolje sarađuju i da u grupama i razredima vlada pozitivnija atmosfera.

I u Ministarstvu prosvete potvrđeno je da je reč o programu koji je akreditovan u vreme mandata prethodnog ministra, te da se nalazi na listi besplatnih seminara za prosvetne radnike.

– U pilot-projektu učestvovale su četiri škole i četiri predškolske ustanove u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Opovu – kažu u Ministarstvu prosvete.

– Naravno, ukoliko se nastavnici u radu sa učenicima odluče da primenjuju nove metode koje su deo ovog programa, u skladu sa propisanom autonomijom, škola je obavezna da ima pisanu saglasnost saveta roditelja i odluku školskog odbora, kao i da obavesti sve roditelje.

Iz ministarstva poručuju i da će, ako bude bilo dokaza o neadekvatnoj primeni i efektima programa, revidirati njegovu opravdanost.

(Dijaspora.news/Novosti)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top