All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

NEMAČKA DONELA NOVI ZAKON ZA GASTARBAJTERE: Važna vest za sve koji rade ili žele u pečalbu!

Od 1. aprila u Nemačkoj na snagu stupa novi zakon o privremenom radu preko agencija, takozvani Cajtarbajtenfirmen (Zeitarbeitenfirmen).

Prema tom zakonu, radnici više neće moći da rade privremeno duže od 10 meseci, a posle devet meseci rada moraju da zarađuju sličnu platu kakvu imaju i radnici preduzeća, fabrike ili kompanije u kojoj rade, koji rade na sličnim poslovima.

Novi zakon predviđa i da privremene radnike više neće moći da zapošljavaju u toku štrajka. Upravo putem ovakvih preduzeća u Nemačkoj radi mnogo Hrvata i drugih radnika iz regiona. Oni su pritom radnici agencije, a ne firme u kojoj obavljaju radne zadatke. Stjepan Bingula, koji već više od trideset godina živi u Minhenu i dobro je upoznat sa tržištem rada, veruje da donošenje novog zakona neće mnogotoga promeniti.

“Jednostavno će agencije čoveka kog su iznajmili posle devet meseci skloniti od tog poslodavcai poslati ga kod nekog drugog, i tako sve počinje ispočetka. Ista je stvar i s ovih 18 meseci, povuku radnika i pošalju ga u drugu firmu’, smatra Bingula.

Prema nezvaničnim informacijama preko Cajtarbajtenfirme u Njemačkoj radi oko milion ljudi, što je otprilike tri posto svih zaposlenih u toj zemlji.

(Dijaspora.news/kurir.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top