All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

NE DOZVOLITE DA VAS PREVARE! ŽALITE SE NA VREME! Ovako najčešće VARAJU srpske turiste! OVO SU VAŠA PRAVA!

Godišnji odmor je „gorivo“ za celu godinu rada i mučenja, a vrlo često građani mesecima štede ili otplaćuju ovaj „luksuz“. No, vrlo često on zna da presedne, ako turistička agencija kojoj ste poklonili poverenje ne ispoštuje dogovor do kraja.

 

Evo nekih slučajeva na koje bi trebalo obratiti pažnju:

Šta kad agencija otkaže putovanje i ne vrati novac

Ako turistička agencija kod koje ste uplatili turistički aranžman ne realizuje putovanje i ne može ili neće da Vam vrati novac zahtev za povraćaj novca možete podneti osiguravajućem društvu koje agenciji izdalo obaveznu polisu od odgovornosti iz poslovanja. Kada turistička agencija otkaže putovanje, potrebno je što pre obratiti joj se pisanim putem. U slučaju da agencija ne odgovori u roku od 15 dana od otkazivanja putovanja potrebno je obratiti se osiguravajućoj kući kod koje je turistička agencija osigurana.

 

Na sajtu APR-a možete na osnovu imena turističke agencije proveriti kod koje je osiguravajuće kuće ima polisu osiguranja. Zakonom nije propisan rok u kome osiguravajuća kuća ima obavezu da isplati novac putniku u slučaju otkazivanja putovanja. Rok zavisi od dobre volje turističke agencije jer se proces aktiviranja osiguranja započinje njenom inicijativom, piše Potrošački savetnik.

Šta ako agencija ne ispoštuje obećano

Ako stavke koje su navedene u programu putovanja nisu ispunjene, imate pravo na novčano obeštećenje. Recimo, ako je lokacija hotela udaljena više nego što je navedeno u katalogu ili ako u sobi nema klima uređaja, a navedeno je da su sobe klimatizovane – možete tražiti povraćaj novca.

 

Čim uočite nepravilnost neophodno je da odmah

– podnesete prigovor pisanim putem ili elektronskom poštom predstavniku turističke agencije na licu mesta.

– Obezbedite dokaze (fotografije, video zapise, potpisane izjave drugih putnika itd.)

 

Po povratku u Srbiju potrebno je da što pre podnesete prigovor pisanim putem ili elektronskom poštom turističkoj agenciji. Prigovor turističkoj agenciji mora da se podnese u roku od 30 dana od dana kad ste uočili nepravilnost. Zakonom nije definisano koliko je turistička agencija dužna da isplati potrošaču za razne probleme koji mogu nastati na turističkim aranžmanima. Visina obeštećenja zavisi od procene predstavnika agencije. Putnik koji smatra da iznos koji je ponudila agencija nije adekvatan mora da tuži agenciju.

Deset najčešćih primedbi srpskih turista (Izvor: Turistička inspekcija Ministarstva ekonomije)

– Nivo komfora (u sobama nedostaje klima, TV)
– Lokacija smeštajnog objekta (veća udaljenost hotela od plaže i centra grada nego što je navedeno)
– Kategorija smeštajnog objekta (putnici premešteni u drugi hotel zbog duplog bukiranja; putnici se žale da hotel ne ispunjava uslove za kategoriju koju poseduje)
– Otkazano putovanje od strane agencije jer se nije prijavio dovoljan broj putnika
– Obaveza doplate za produženo korišćenje soba poslednjeg dana boravka
– Buka u neposrednoj blizini smeštajnog objekta
– Kvar autobusa i nefunkcionisanja klime u autobusu
– Doplata za usluge koje su morale da budu obuhvaćene cenom aranžmana (trajekt, ulaznice…)

(Dijaspora.news/espreso.rs)

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top