All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

Naučno dokazno da nema razlike između Srba, Hrvata i Bošnjaka: Svi bi bili u jednoj državi da granice određuje DNK

Mapa pokazuje da nema neke razlike između naroda u zemljama našeg regiona, odnosno između Hrvata, Srba i Bošnjaka

Kako bi Evropa kao i različiti delovi Azije i Afrike izgledali da su granice rađene na temelju haplogrupa, odnosno grupa koje dele pretka i mogu biti jedan od načina posmatranja genetskog sastava neke grupe, pokazuje ova karta koju je objavio jedan korisnik Redita.

Iz nje se vidi da, na primer, Britanci imaju više genetske sličnosti sa Italijanima ili Portugalcima, nego sa mnogo bližim skandinavskim zemljama poput Danske ili Finske, ali i da nema neke razlike između naroda u zemljama našeg regiona, odnosno između Hrvata, Srba i Bošnjaka.

Iz karte se mogu iščitati sledeće haplogrupe:

Haplogrupa R1b

Najčešće je prisutna u zemljama zapadne Evrope, ali i u nekim delovima Rusije kao i srednje Afrike. U nižim procentima može se pronaći i u istočnoj Evropi, zapadnoj Aziji, kao i delovima severne Afrike i središnje Azije.

Haplogrupa R1a

Proširena je na velikom području Evroazije, proteže se od Skandinavije, srednje Evrope, juga Sibira pa sve do juga Azije.

Haplogrupa N

Široko je rasprostranjena širom severa Evroazije, a može se pronaći i na drugim područjima poput jugoistoka Azije, pacifičkog područja, jugozapada Azije kao i na jugu Evrope.

Haplogrupa I1

Ova haplogrupa najčešća je u Švedskoj i na zapadu Finske. I-M253 nosi 35-38 posto muškaraca u Švedskoj, 32,8 posto muškaraca u Danskoj , 31,5 posto muškaraca u Norveškoj i oko 28 posto muškaraca u Finskoj, piše Index.hr.

Haplogrupa I2

Ova haplogrupa svoj vrhunac doseže na Balkanu gde su muškarci, prema nekim istraživanjima, najviši na svetu sa prosekom visine od 185,6 centimetara. Ovoj haplogrupi pripadaju Hrvati, Bošnjaci, Srbi…

Haplogrupa J1

Rasprostranjena je na mnogim područjima Bliskog istoka kao i delovima Kavkaza, Sudana i Etiopije. Moguće ju je pronaći i na severu Afrike, jugu Evrope kao i među jevrejskim grupama, posebno onima sa prezimenom Kohen. Mnogo je ređa, ali može se pronaći u nekim delovima Evrope, u središnjoj Aziji kao na indijskom potkontinentu.

Haplogrupa J2

Pronalazi se i u zapadnoj, središnjoj i južnoj Aziji, delovima Evrope i severne Afrike, ali najčešće se povezuje sa severozapadom Azije. Smatra se da je haplogrupa J2 potekla sa područja između Kavkaza, Mesopotamije i Levanta.

Haplogrupa E

Većina članova haplogrupe E-M96 pripada samo jednoj od identifikovanih podgrupa i taj uzorak je izuzetno redak. E1a i E-M75 nalaze se gotovo isključivo u Africi.

Haplogrupa G

Haplogrupa G-M201 najčešće se pronalazi u Gruziji, a može se pronaći i među manjinskim stanovništvom Kavkaza. Može se pronaći, u manjem procentu, među stanovništvom Evrope, južne i srednje Azije kao i severne Afrike, prenosi Index.hr.

(Dijaspora.news/index.hr)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top