All for Joomla All for Webmasters
Crna Gora

POŠTOVANJE ISTORIJE: Gradski menadžer Budve iz svog džepa platio čišćenje spomen-ploče srpskim oslobodiocima

Na tabli, koja je iznad glavnih vrata u Stari grad postavljena 1931, piše: “Na uspomenu dolaska hrabre pobjedonosne Srpske vojske koja poslije junačnih pobjeda oslobodi Budvu, na Mitrovdan 8. novembra 1918. postavlja Opština Budva”, a iznad tog natpisa uklesane su reči Petra Petrovića Njegoša “Pokolenja, djela sude…”

Spomen-ploča na starogradskim bedemima posvećena srpskim oslobodiocima Budve, koju su pre nekoliko meseci vandali oskrnavili crnom farbom, potpuno je očišćena.

Radove na čišćenju finansirao je iz svoga džepa gradski menadžer Budve Milo Božović.

Ova spomen-ploča mnogima smeta, pa je često na udaru vanala. Liberalna partija, koja se nalazi u aktulenoj i vlasti, zatražila je još pre nekoliko godina, kada je bila u koaliciji sa DPS, da bude uklonjena jer je “istorijski falsifikat”. je istorijskim falsifikatom. Ta partija je praktično završila sve procedure, tako da je ostalo na državi i opštini da reguju i uklone spornu ploču.

Još ranije u SNP i DF su nameru uklanjanja ploče navali fašističkim činom.
Još ranije je soapšteno da Ministarstvo kulture i Komisija za podizanje spomen-obeležja nemaju pravo da sa ulaza u Stari grad skinu ploču “srpskim oslobodiocima Budve” ako Opština ne podnese inicijativu za uklanjenje.

(Dijaspora.news/vijesti.me)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top