All for Joomla All for Webmasters
Sport

NAJVEĆI USPEH SRPSKE ATLETIKE Ivana Španović šampionka sveta!

Ivana Španović ispisala je istoriju srpske atletike, pošto je skokom od 6,96 metara osvojila zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu u Birmingemu!

Osvajala je srebro i bronzu na šampionatima sveta, a u Engleskoj je došlo vreme za prvo zlato! Jednostavno, morala je najbolja srpska atletičarka da bude krunisna.

Od početka takmičenja u skoku udalj bilo je jasno da je Ivana spremna da se okiti najsjajnijim odličjem, pa je objedinila titule svetskog i evropskog dvoranskog prvaka.

Do zlata je Španovićeva stigla najboljim skokom ove sezone, od 6,96 metara, čime je nadmašila Amerikanku Britni Ris, koja je samo u jednom trenutku preuzela primat.

Kako je samo Ivana Španović ušla u finale! U prvoj seriji je zabeležila najbolji skok i zasela je na prvo mesto. Poslednja je izašla na zaletište, i skočila je 6.89 metara.

Poletela je Srpkinja na startu, te je iza sebe ostavila Kinešu Burks (6.81), dok je Britni Ris imala 6,76 metara. Pokazala je Ivana da ima jasne ambicije da osvoji najsjajnije odličje.

Ivana Španović

Foto: Tanjug/APIvana Španović

Nije bilo promena ni u drugoj seriji, pošto nijedna konkurentkinja nije uspela da nadmaši skok naše atletičarke iz prve serije. Imala je Ivana nešto slabiji drugi skok, od 6,74 metra i ostala je na vrhu.

Došlo je do promena na drugom mestu, pošto je Nemica Moguenara od 6,85 došla tik iza Ivane Španović.

Najveća konkurentkinja naše šampionke, Britni Ris, nije uspela da je ugrozi na vrhu! Skočila je “samo” 6,77 metara u trećoj seriji, što joj je bilo dovoljno za četrto mesto. Ivana je prestupila u trećem skoku, no ostala je na vrhu, pošto je rezultat od 6,89 ostao najbolji na Svetskom prvenstvu.

Tako je sa prvog mesta ušla u drugi krug, u kome je učestvovalo najuspešnijih osam atletičarki.

Britni Ris se nije predavala u borbi za najsjajnije odličje, pa je posle skoka od 6,89 metara (identičan kao Ivanin iz prve serije) došla do prvog mesta. Amerikanka je imala bolji drugi skok (6,77 naspram 6,74 naše atletičarke) i to je ono što joj je donelo prednost.

Međutim, to je samo bio motiv za Španovićevu da zabeleži najbolji skok u svetu ove sezone! Imala je rezultat od 6,96 metara i vratila se na vrh! Tako su je samo dva skoka delila od najsjajnijeg odličja!

Risova nije imala adekvatan odgovor u petoj seriji, već je skočila 6,72 metra, pa je Ivana Španović bila samo na skok od titule svetske šampionke u Birmingemu! Naša atletičarka nije želela da skače u petoj seriji, očigledno želeći da sačuva snagu i koncentraciju uoči poslednjeg skoka.

Poslednji skok nije doneo promenu, pa je Ivana Španović nova svetska šampionka.

OVAKO JE SKAKALA IVANA ŠPANOVIĆ

Prva serija – 6,89 metara

Druga serija – 6,74

Treća serija – prestup

Četvrta serija – 6,96

Peta serija – nije skakala

Šesta serija – nije skakala

SVETSKO PRVENSTVO U ATLETICI, SKOK UDALJ

1. Ivana Španović 6.96

2. Britni Ris 6,89

3. Sosten Mogenara-Harum 6,85

(dijaspora.news/sport.blic.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top