All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

Najveći Srbin među Francuzima Gujon: Dete sa Kosova prvi put otišlo na more, viknulo da je slano, i motivisalo me da i dalje radim (FOTO)

– Odluka suda u Kolmaru je dodavanje soli na otvorene rane – otkrio je francuski humanitarac

Humanitarni radnik iz Francuske, Arno Gujon, naveliko je poznat širom naše zemlje, a pogotovo na Kosovu gde godinama unazad pomaže srpskom stanovništvu.

On je u razgovoru za RTS otkrio da ga je potresla vest o odluci suda u Kolmaru, te da je prvo pomislio na porodice žrtava koje je upoznao.

– Rane porodica žrtava su otvorene i oni su teško podneli tu vest. To je dodavanje soli na otvorene rane. Prvi put kad sam bio u Goraždevcu i kad sam video grobove pobijene dece, pomislio sam koliko je strašno što niko za to nije odogovarao – ističe Arno Gujon.

Kako kaže, pravde za Srbe na Kosovu i Metohiji nije bilo do danas.

– Zato nam je cilj da deca iz enklava izađu iz svojih sela i upoznaju drugu decu, ali i da se prvi put osećaju slobodno. Ekipa francuskih dokumentarista snimala je film o životu Srba u enklavama na KiM, a bila je i neprijatno iznenađena kada je prošetala Orahovcem. Reč je o enklavi u kojoj živi 60 ljudi koji ne mogu da izađu iz geta – rekao je on u intervjuu ovoj televiziji.

Francuske kolege vodio je u Visoke Dečane i da su bili zadivljeni lepotom manastira i razgovorima sa monasima.

Takođe, njegova organizacija “Solidarnost za Kosovo” planira letovanje za 42 dece iz enklava.

– Jedno dete kada je prvi put otišlo na more bilo je toliko srećno da je uzviknulo: ‘More je slano!’ i to je sreća koja me motiviše da i dalje radim taj posao – dodaje Gujon.

(Dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top