All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

ZEMLJA U KOJOJ BI MNOGI VOLELI DA ŽIVE: Njihov najveći problem je nedostatak radne snage!

Finska se nalazi u velikim problemima kakvi nisu baš pojmljivi u Srbiji – ima 100 hiljada slobodnih radnih mesta koje ne uspeva da popuni, zbog čega tamošnja vlada priprema poseban zakon. Prema pisanju finskih medija, nedostatak radne snage u toj zemlji postao je najveći nacionalni problem.

 

Ministar ekonomije Mika Lintila se vratio s turneje po celoj zemlji i izjavio kako mu se svuda žale ljudi da imaju slobodna radna mesta na koja nikoga ne uspevaju da zaposle. Problem je najveći u glavnom gradu Helsinkiju. Nadležne službe izračunale su da u Finskoj trenutno ima oko 100 hiljada slobodnih radnih mesta koja ne uspevaju da popune s 300.000 nezaposlenih Finaca, jer za te poslove nisu kvalifikovani. Finska uživa u povećanom ekonomskom rastu koji je podstaknut zahvaljujući uspesima tamošnje brodogradnje i automobilske industrije.

Na primer, fabrika automobila u gradu Usikaupunki treba do leta da zaposli hiljadu novih radnika. Snažan rast beleže i finski šumarski i građevinski sektori kojima takođe nedostaje kvalifikovanih radnika. Finska vlada zato priprema novi zakon koji bi trebalo da bude predstavljen do kraja aprila, a u kojem će se ponuditi prekvalifikacije i podsticaji radnicima da se presele u područja u kojima ima slobodnih radnih mesta i da im se plaćaju putni troškovi. Ministar Lintila izjavio je i da vlada razmišlja o tome kako povećati udeo useljenika na finskom tržištu rada koji je mnogo manji u odnosu na susedne države.

(Dijaspora.news/kurir.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top