All for Joomla All for Webmasters
Srbija

NAJPLAĆENIJI SEZONSKI POSLOVI: Za berače borovnice dnevnica je 4.000 dinara! (FOTO)

Pored popularnih beračkih poslova kao plaćeniji ističu se promocije kao i fizički poslovi – selidbe, građevina

Sezonski poslovi su aktuelni od početka maja pa sve do sredine oktobra. Sezona branja malina je u jeku, ali ukoliko vam je primaljiva ova vrsta sezonskog posla, najzanimljivija će vam biti berba borovnica i to zbog dnevnice koja je dupo viša nego za branje malina.

Vlasnici ili zakupci voćnjaka za branje malina, kupina, jabuka, breskvi nude dnevnice od 1.800 do 2.300 dinara, a sredinom jula kreće berba borovnica i ta dnevnica raste i do 4.000. Za berače je obezbeđen smeštaj koji dele s kolegama i hrana. Ovih poslova najviše ima u Arilju, Ivanjici, Guči, Kosjeriću, dok je za branje jabuka i breskvi popularan Boleč.

Pored popularnih beračkih poslova, kao plaćeniji ističu se i promocije, fizički poslovi selidbe (2.000-3.000 dinara po turi), građevina (do 2.500 dinara), i oni u ugostiteljstvu (do 3.500 dinara).

Berba voća najpopularnija

– Svake godine idem da berem maline u Arilje, tamo imam i rodbinu. Ove godine sam preskočila, a sa drugaricom sam se dogovorila da idemo da konobarišemo sezonu na Hrvtskom primorju. Tamo su dnevnice troduplo više nego u Srbiji – rekla nam je Minja (20) iz Beograda.

Iz omladinske zadruge ističu da su traženi poslovi berača jer su među lakšima i mogu i devojke da ga rade, što nije slučaj s građevinom.

– Branje voća jeste najpopularniji posao jer je jedan od lakših, mogu i žene da ga rade. Srednjoškolke i studentkinje su najčešće zainteresovane za ovu vrstu posla. Zatim su tu i ugostiteljski poslovi, i oni su popularni, jedni su od lakših i dobro su plaćeni – kažu iz omladinske zadruge.

Dnevnice u Srbiji

* konobar- 1000 dinara

* berači voća – 1800- 2.300 dinara

* berači borovnica – 4.000 dinara

Crna Gora

* kuvar – 800- 1200 evra mesečno

* konobar – 300-500 evra mesečno

Hrvatska

* konobar – 888- 1000 evra mesečno

* hostesa na brodu – 1000 evra mesečno

(Dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top