All for Joomla All for Webmasters
Hrvatska

NAJCRNJA TAČKA BALKANA Udišu otrov, vode borbu protiv karcinoma i još jedne mnogo jače sile

Nakon što su godinama slušali obećanja moćnika kako će rešiti njihov problem, a da pritom niko ni prstom nije mrdnuo, stanovnici ovog hrvatskog grada su uputili sedam novih zahteva Vladi i u dosad najvećem broju izašli su na ulicu. Njih oko četiri hiljade zatražilo je svoje ustavom zagarantovano pravo na čisti vazduh.

– Meni ništa ne znači što će naši zastupnici iz Broda, nema veze koje su stranke, uzeti papir i napisati čist vazduh za Slavonski Brod. Pa i njihova deca tu žive, neka dignu glas, neka kažu šta se ovde dešava, pravo stanje, neka nešto pokušaju napraviti jer se nešto mora uraditi – kaže Ronalda Kovačević iz Slavonskog Broda.

Slavonski Brod ovu godinu završava jednako kao što je i započeo – kao jedan od najzagađenijih gradova u Evropi. Vrednosti otrovnih čestica u vazduhu prekoračene su više od 220 puta. Retki su dani kada vazduh ne smrdi, a merna stanica meri vrednosti sumpor-vodonika i lebdećih čestica.

– Jako, jako retko se dogodi da imamo svežeg vazduha. Većinom je to svakodnevno ispuštanje štetnih plinova, u podnevnim i večernjim satima kad bi građani trebali šetati. Od ovog vazduha već osam godina bolujem od karcinoma i sigurna sam da je ovo stanje doprinelo mojoj bolesti – kaže Ronalda.

Probleme sa alergijom, kaže, imao je njen stariji sin, ali su prestali onog trenutka kad se odselio.

– On je imao strašnih problema sa disanjem. Čim krene jesen i proleće, kad krenu magle i isparavanja, on ima strašnih problema. Međutim, kako je otišao u Pulu kaže da uopšte više nema problema. Pa sad recite – priča Ronalda.

– Nema osobe u Brodu koja dobije baš grip. Taj je srećan koji dobije grip ili nekakvu virozu. Maltene se dovodimo u situaciju da se pitamo postoji li neka druga bolest u Brodu osim karcionoma, to je prestrašno – kaže ona.

U Slavonskom Brodu uskoro sledi nova kategorizacija vazduha, a u Zavodu za javno zdravstvo već unapred znaju rezultate, odnosno da će i ove godine kao i ranijih vazduh biti druge kategorije.

Između ostalog, građani ovog grada od Vlade traže hitni međunarodni sastanak oko modernizacije i plinifikacije rafinerije, zatim donošenje Zakona o kvalitetu naftnih derivata, postavljanje koordinatora iz ministarstva zaštite prirodne sredine u Brodu. U suprotnom sledi građanska neposlušnost i zatvaranje granica.

– Nemamo više ni razloga da čekamo, jer sve je u rukama vlade RH, oni to vrlo lako i jednostavno mogu da reše, želimo konkretne poteze, ne više obećanja. Svima je novac važniji od ljudskih života, dokle tako!? – kaže gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara.

Vlada Andreja Plenkovića četvrta je u nizu koju je dočekao problem zagađenja vazduha.

Vlade Jadranke Kosor i Zorana Milanovića građane su ohrabrivali, ali nikada nisu ništa postigle. Premijer je zasad pružio načelnu potporu, baš kao i saborski poslanici koji dolaze iz tog kraja, te ostaje da se vidi da li će pritisak koji su građani napravili konačno uroditi plodom.

(Dijaspora.news Izvor: dnevnik.hr)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top