All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

NA OVOM OSTRVU ŽIVI 1.000 LJUDI IAKO IMA SVEGA 2.000 KVADRATA: Svi su se ovde skupili iz jednog neverovatnog razloga! (VIDEO)

Iako na afričkom ostrvu Migingo zvanično živi 131 osoba, nezvanični podaci otkrivaju kako je njih zapravo 1.000 – na svega 2.000 kvadrata koliko ima.

Ostrvo je bilo praktično nenaseljeno sve do ranih 90-ih, kad su na njega navodno došli kenijski ribari Dalmas Tembo i Džordž Kibebe, a njih je privukao bogat ulov koji su tamo redovno imali.

Uskoro su počeli da stižu i drugi stanovnici i borba za prostor na ovom, ribom bogatom području, počela je. Problematična teritorija Migingo se nalazi na jezeru Viktorija u Africi između Kenije i Ugande.

Tehnički, ostrvo je na kenijskom području, ali vlasti Ugande tvrde da su ribari lovili na području Ugande. Ovaj afrički “mini rat” je dosegao svoj vrhunac 2008. godine kada je Uganda poslala vojsku na Migingo da evakuišu kenijske ribare i zauzmu ostrvo.

Tenzije su se osećale sve do 2016. godine kada su dve zemlje napokon postigle dogovor da obe ubiraju poreze i šalju vojnike da brane ostrvo od pirata.

Ono što je najzanimljivije u celoj priči je da tik uz Migingo stoji potpuno nenaseljeno, mnogo veće ostrvo Usingo. Legenda kaže da na Usingu živi demon pa se ribari boje da žive tamo.

Uz to, Migingo je dobro čuvan od pirata dok su na Usingu napadi dosta češći. Lokalci tvrde da napadi pirata nisu toliko česti i da im se dogodi ‘tek jednom mesečno da ih pirati presretnu i uzmu ribu i gorivo’.

Na Migingu su svi zajedno i manja je šansa da će pirati napasti toliku grupu ljudi. Sigurnije im je da žive tamo nego preko puta, na Usingu, kažu.

(Dijaspora.news/kurir.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top