All for Joomla All for Webmasters
Hrvatska

Na hrvatskom primorju nude poslove na kojima mesečno možete da zaradite do 2.000 evra, ali niko neće da ih radi

Ranije procene pokazale su da će Hrvatska ove godine imati oko 70.000 praznih sezonskih radnih mesta.

Ukoliko ste kuvar ili kononobar , u komšiluku vas čeka posao na kom mesečno možete da zaradite od 1.000 do 2.000 evra, dok sa bakšišem ta cifra značajno skače.

Vlasnici restorana i hotela na hrvatskom primorju i ove godine muku muče sa pronalaskom sezonskih radnika, jer su njihovi kuvari i konobari otišli u zemlje Evropske Unije. Ova nesreća za komšije otvorila je prostor našim ljudima koji u Srbiji na istim poslovima zarađuju znatno manje.

Vlasnik restorana u Rovinju kaže da se sezona približila, a da i dalje nije uspeo da popuni sva radna mesta.

– Mesečna zarada koju nudimo kreće se od 1.000 do 2.000 evra, u zavisnosti od vrste posla, a usred sezone, kada su plaže pune, dnevni bakšiš ide i do 30 evra, što značajno uvećava ukupnu zaradu – kaže on za Telegraf i dodaje da su budućim radnicima obezbeđeni smeštaj i hrana.

Ranije procene pokazale su da će Hrvatska ove godine imati oko 70.000 praznih sezonskih radnih mesta, najviše na primorju. Vlada Hrvatske na početku godine već je odobrila kvote za 21.200 sezonskih radnika iz inostranstva, a iz Srbije radnu dozvolu za sada može da dobije 5.000 ljudi.

Od kako su ušli u EU, Hrvati masovno odlaze u Irsku, Veliku Britaniju i skandinavske zemlje, pa se lokalci šale da je najveći slavonski grad – Dablin.

Ove godine, kao i prethodnih, najviše će stranih radnika stići iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Makedonije. I to uprkos 174 hiljada nezaposlenih Hrvata.

Ove je godine Vlada Hrvatska omogućila da PDV koji ugostitelji plaćaju na smeštaj, odnosno na hranu i piće koje troše na radnike, ne moraju više da plaćaju, tako da sada taj novac mogu da utroše za na povećanje plata za radnike.

(dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top