All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

MOSKVA ODGOVORILA “Neka se Amerika ne meša u odnose Rusije i Srbije”

SAD ne bi trebalo da se mešaju u saradnju Srbije i Rusije, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije u komentaru na izjavu pomoćnika američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Hojta Brajana Jija.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije navelo je da je Ji prilikom poste Beograd, juče i danas, dozvolio sebi niz provokativnih izjava usmerenih na podrivanje rusko-srpske saradnje.

 Ji je rekao u Beogradu da se ne može sediti na dve stolice istovremeno, navodeći da zemlja kao što je Srbija, koja želi da postane članica EU, mora da pošalje vrlo jasnu poruku, a ne da balansira između dve strane.

On je rekao i da SAD “ne razumeju zašto bi osoblje ruskog humanitarnog centra trebalo da dobije diplomatski identitet”.

“Podsjećamo da SAD nisu članice Evropske unije i verovatno zbog toga ne znaju da mnoge članice EU u velikom obimu sarađuju sa Rusijom na obostrano korisnoj osnovi. Niko ne bi trebalo da ometa Srbiju da se pridržava istih pristupa, polazeći od svojih nacionalnih interesa”, ističe se u saopštenju ruskog ministarstva.

Što se tiče Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu, iz ovog ministarstva navode da se Amerikanci izgleda pretvaraju da ne znaju o pomoći koju Centar već nekoliko godina pruža Srbiji i drugim zemljama u regionu, uključujući i članice EU i NATO-a, u prevazilaženju posledica prirodnih katastrofa i katastrofa izazvanih ljudskom rukom, kao i obuci relevantnih stručnjaka, prenosi “Sputnjik”.

“Između ostalog, izvršeno je deminiranje srpske teritorije, otkriveno je i likvidirano hiljade eksplozivnih predmeta koji su ostali nakon bombardovanja NATO-a 1999. godine, uključujući i municiju sa osiromašenim uranijumom”, dodaje se u saopštenju.

Iz Ministarstva spoljnih poslova Rusije pozivaju američke kolege da ne nameću svoje neprijateljske ideološke stereotipe koji podrivaju temelje međunarodne stabilnosti i saradnje na Balkanu i u Evropi u celini.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top