All for Joomla All for Webmasters
Hrvatska

Mladi Hrvati traže od svoje vlade da se izvini žrtvama “Oluje”

Inicijativa mladih objašnjava da ne traži izvinjenje umesto progona ratnih zločina, već upravo suprotno

Nevladina organizacija Inicijativa mladih za ljudska prava – Hrvatska pokrenula je uoči godišnjice projekat “Isprika” kojim od hrvatskih vlasti traže da se izvine žrtvama kršenja ljudskih prava i ratnih zločina za vreme i posle “Oluje” i njihovim porodicama.

Drugu godinu za redom, ova nevladina organizacija apeluje na hrvatske vlasti da upute izvinjenje za ratne zločine za vreme i posle “Oluje”, navodi Slobodna Evropa.

Kako kažu u peticiji, koja će zajedno sa prikupljenim potpisima biti dostavljena udruženjima koja okupljaju žrtve i njihove najbliže koji još uvek čekaju pravdu, “stidimo se ne samo zbog toga što su ovi zločini počinjeni u naše ime već i zato što institucije naše države nisu na ove zločine odgovorile u skladu s principima pravde, odnosno nisu učinile dovoljno da se zadovolji pravda za žrtve”.

Kako za Radio Slobodna Evropa kaže koordinator Programa pomirenja u Inicijativi Nikola Puharić, cilj projekta “Isprika” je ukazati hrvatskoj Vladi da je potrebno da se izvini žrtvama kršenja ljudskih prava i ratnih zločina za vreme i nakon “Oluje” i njihovim porodicama, kao neki minimum solidarnosti nakon što je malo ratnih zločina iz tog razdoblja istraženo, još manje procesuirano, a tek jedva nešto počinitelja pravosnažno osuđeno”.

Prošle godine prikupljeno je 320 potpisa, ali kako će ovogodišnja kampanja uz društvene mreže i medije uključivati i billboarde i plakate na javnim prostorima u Zagrebu, za sada u tramvajima, očekuju veći odaziv nego godinu ranije.

Inicijativa mladih objašnjava da ne traži izvinjenje umesto progona ratnih zločina, već upravo suprotno.

– Naravno, to ne bi značilo da onda ne treba procesuirati zločine, nego bi to izvinjenje trebalo u sebi da uključi i neki zalog za spremnost na procesuiranje svih kršenja ljudskih prava – kaže Puharić.

(Dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top