All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

Mladen Selak, čovek koga će pamtiti i Srbija i Amerika

Mladen Selak je bio srpski preduzetnik i pronalazač, emigrant, veliki čovek iza koga je ostalo 18 patenata u grafičkoj industriji, kao i brojna donatorstva i dobročinstva.
Njegov životni put (1921 – 2014) započeo je u rodnoj Bosanskoj Bojni, odakle je kao dečak otišao na školovanje u Novi Sad. Nažalost, tadašnju Trgovinsku akademiju nije uspeo da završi, jer je ga je u tome prekinuo početak Drugog svetskog rata. Tokom tih godina preživljavao je strahote – najpre kao zatvorenik u Glini, a potom i u logoru Jasenovac. Srećom, oba puta je bio spašen, a u Beogradu je, kao izbeglica boravio od 1941. godine. Nakon rata, odbio je članstvo u Komunističkoj partiji i 1955. godine otišao iz zemlje. Put ga je vodio preko Austrije, gde je 11 meseci čekao priliku da otputuje u Njujork, odakle je uspeo da stigne u Ameriku i započne novi život.

Mladen Selak/Foto/Printscreen/You Tube

Od početnih emigrantskih muka do vlasnika kompanije
Kao i svakom emigrantu, nije mu bilo lako u početku. U Mladenovoj biografiji je ostalo zabeleženo da je najpre mora da radi svaki posao koji je mogao da dobije, a istovremeno je učio engleski jezik, uporan u nameri da se izbori za svoje “mesto pod suncem” u dalekoj Americi.
Uz rad i trud, otvorile su mu se i srećne okolnosti, pa je dobio posao u Politehničkom institutu u Bruklinu, gde je potom i studirao. Grafička industrija je bila oblast koja ga je interesovala, a posebno ofset štampa, koja je tada ulazila u upotrebu.
Zahvaljujući tome što je patentirao ulagač za koverte ofset mašina 1968. godine, unapredio je proizvodnju koverti, a kada se nekoliko godina kasnije preselio u Čikago, iza sebe je već imao četiri svoja patenta i žarku želju da dalje napreduje. Tada je osnovao kompaniju “Astro Machine Corporation”, koja je tokom narednih decenija dostigla visoku poziciju u svetskoj industriji. Do sada, ova kompanija ima registrovanih 18 pronalazaka, i ugovore o saradnji sa preko 500 poslovnih partnera u celom svetu.
Mladen Selak je bio poznat kao čovek neiscrpne energije, koji je umeo da radi i po 16 sati dnevno, smatrajući da se svi snovi mogu ostvariti ukoliko im se posvetimo sa velikom željom i napornim radom. Njegova poslovna filozofija zasnivala se na progresivnom pristupu inženjerstvu, pronalazaštvu i obrazovanju, a inovatorstvo je bila njegova lična misija, kroz koju je želeo da ljudima kroz tehnološki napredak olakša život.
Obnova Pupinovog fonda i nagrada “Mladen Selak”
Da nije samo stručnjak i uspešan preduzetnik, Mladen je pokazivao na svakom koraku. Bio je posvećen nesebičnoj podršci srpskoj zajednici u Americi, davao je brojne donacije bolnicama, ustanovama i pojedincima u domovini, a upamćen je i kao dobrotvor koji je pomagao izgradnju pravoslavnih hramova u bivšoj Jugoslaviji.
Želeći da pomogne mladim talentima na polju nauke, tehnologije i pronalazaštva, osnovao je porodičnu Fondaciju “Mladen Selak”, koja je osim godišnjih dodeljivanja nagrada pojedincima, radila i na obnovi Fonda “Mihajlo Pupin”.
Selakova fondacija je u saradnji sa Privrednom komorom Srbije učestvovala u obnovi Pupinovog Doma i zadužbine u Idvoru, rodnom mestu Mihajla Pupina, kao i realizaciji programa obleževanja 150 godišnjice rođenja ovog srpskog velikana.
Mladen je za svoj rad dobijao mnoga priznanja, među kojima su: nagrada za pronalazaštvo i dugogodišnji rad na unapređenju tehnologije, nauke i inovatorskog razvoja “Tesla – Pupin”, nagrada “Čovekoljublje” za rad na polju ostvarivanja tolerancije, pomirenja i razumevanja medju ljudima, povelja Srpske akademije nauka i umetnosti, kao i posebno priznanje Patrijarha Pavla “Gramata” u akciji “Udahnimo život” .

Dijaspora.news/Nasiusvetu.com

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top