All for Joomla All for Webmasters
Srbija

Ministar prosvete obećao: Stihovi Cecine pesme biće izbačeni iz udžbenika, a krivac će biti kažnjen

Ovome u školama nije mesto, onaj ko je napravio ovu glupost biće kažnjen, smatra ministar.

Zadatak sa stihovima pevačice Svetlane Cece Ražnatović koji se našao u radnoj svesci za peti razred biće izbačen, rekao je Ministar prosvete Mladen Šarčević.

Stihovi pevačice narodne muzike našli su se u jednom od zadataka u kojem se uče padeži. Stihovi glase: “A sećaš li se, lepi grome moj, nekada je tlo pod nama pucalo…”.

Cecin stih biće izbačen, Foto: A. Nalbantjan, Facebook

– Ovaj zadatak biće izbačen iz radne sveske, a onaj ko je napravio propust biće kažnjen. Sramota je da stihovi šunda i turbo folka budu u školskom udžbeniku. O muzici koju učenici slušaju van škole neka brinu roditelji, a na časovima će se učiti korisne i važne lekcije. Svesku je izdao BIGZ, ali oni će to izbaciti po nalogu direktora Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja (ZUOV) – kaže Šarčević.

On navodi da mu je direktor ZUOV rekao da članovi komisije koji su kontrolisali udžbenike nisu prepoznali ove rečenice.

– Oni tvrde da nisu znali da je ovo Cecina pesma, ali onaj ko je napravio ovu glupost biće kažnjen. Živimo u društvu u kojem se potencira ovakva vrsta muzike koju ja iskreno ne volim i ne podržavam. U svakom slučaju, ovome u školama nije mesto – naglašava ministar.

U zadacima su se našli i stihovi drugih izvođača, Facebook/Printskrin

Glavna i odgovorna urednica u izdavačkoj kući BIGZ školstvo, Olivera Ðikanović, kaže za “Novosti” da je u pitanju radna sveska za srpski jezik i da nije reč o grešci, već su svesno izabrani baš ti stihovi.

– Autor je smatrao da je najbolje da deca uče iz primera iz svakodnevnog života, a nigde nije navedeno ime pevača – kaže ona.

Ona dodaje da je malo licemerno, jer ako je toliko ljudi prepoznalo, znači da se to sluša.

– Popularna kultura je bliska deci, ukoliko je ishod da se nauči vokativ, onda tu ne vidim problem. Ovo je jedini naš udžbenik koji je Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja odobrio bez ijedne greške i nije vraćan na doradu. To nam je potvrda da smo posao dobro uradili – smatra Ðikanović.

(dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top