All for Joomla All for Webmasters
Ljudi

Milica ima 83 godine: Robija jer je zeta izbola nožem 14 puta

Od 298 osuđenica koje kaznu služe požarevačkom zatvoru za žene, njih 14 odsto je osuđeno zbog ubistva, a najstarija među njima je Milica Todorović koja ima 83 godine.

Ona je osuđena zbog teškog ubistva na 10 godina zatvora jer je nožem 14 puta izbola zeta, odnosno muža svoje pokojne sestre. Prema podacima Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, kazna Todorovićevoj ističe u novembru 2019. godine.

Foto: Nebojša MandićFoto: Nebojša Mandić

U jedinom Kazneno poravnom zavodu za žene u Požarevcu od ukupnog broja osuđenica, njih 287 njih osuđeno za krivična dela, a 12 prekršajno kažnjeno. Pet žena su strane državljanke, rekli su u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde.

Najteža krivična dela za koje ove žene služe kazne su ubistva, a najčešća krađe, rekao je upravik KPZ za žene Radojica Šutović.On je međutim napomenuo da je sve više žena koje su osuđene zbog zloupotrebe službenog položaja, odnosno zloupotreba velikih novčanih iznosa.

Radojica Šutović (Foto Tanjug printscreen)Radojica Šutović (Foto Tanjug printscreen)

U ovom zatvoru ima i trudnica kao i onih koje u zatvoru borave sa decom, i za njih su obezbeđene posebne prostorije u zatvoru, koje su opremeljene prema njihovim potrebama.Tu se trenutno nalazi pet osuđenica koje su trudne i četiri osuđenice sa decom, naveo je Šutović ukazujući da one u zatvoru imaju dobre uslove.

“One se porađaju u bolnici u Požarevcu i u matickoj knjizi rođenih ne ostaje trag da je dete rođeno u zatvoru, već u gradskoj bolnici u Požarevcu”, naveo je upravink KPZ za žene jedinog ženskog zatvora u Srbiji.Prema njegovim rečima, zatvorske porodilje i njihove bebe možda imaju čak i bolji tretman od drugih novorođenčadi.

“Mi imamo moralnu obavezu zbog okolnosti u kojima se nalaze da se više angažujemo kako im ne bi ništa falilo, da deca budu uredna i da uvek imaju adekvatnu negu pedijatra”, naglasio je upravnik.Od četiri bebe, u zatvoru su trenutno tri dečaka, stara devet, četiri i tri meseca i jedna devojčica od sedam meseci.

Foto: Nebojša MandićFoto: Nebojša Mandić

Kada je u pitanju zdravstvena zaštita osuđenica, zatvor ima svog doktora i čeriri medicinske sestre. Lekari specijalisti, psihijatri, ginekolozi i stomatolozi dolaze dva puta mesečno ili po popotrebi. Što se tiče bolesti, upravnik zatvora kaže da su između 40 i 45 odsto osuđenica narkomanke, a da je nekoliko njih trenutno na programu za odvikavanje od droga.

“Pokušavamo u zadnjih nekoliko godina da im pomognemo na sve načine i da im obezbedimo sredstva za odvikavanje. Sredstva koja se izdvajaju za to nisu mala, ali ona moraju da se obezbede i obezbeđuju se”, naveo je Šutović ukazujući da uspeh odvikavanja nije uvek zagantovan.Prema njegovim rečima, procenat povratnica u ovom zatvoru je od 30 do 35 odsto, što je duplo manji procenat u odnosu na muške zatvore.On smatra da bez društvenog sistema i okvira koji će da ih prihvati kada izađu sa izdržavanja kazne, teško da vaspitači u zatvoru mogu mnogo da im pomognu.

Foto: Nebojša MandićFoto: Nebojša Mandić

Međutim, kako je naveo, poslednjim Zakonom o izvršenju krivičnih sankcija i Pravilnikom je određeno da se da se pripremi obavezni program pripreme za lica pred otpust sa izdržavanja kazne.”Mi procenjujemo za koja je lica neophodna priprema za otpust i onda se stupa u kontakt sa centrima za socijalni rad, drugim ustanovama i institucijama koje treba da ih preduzmu…”, naveo je upravnik.Ovaj zatvor ženama obezbeđuje opismenjavanje kao i obuke za rad zbog kasnijeg reintgrisanja u društvo.Radi školovanja osuđenih žena zatvor sarađuje sa Osnovnom školom “Sveti Sava” iz Požarevca, tako da 11 žena trenutno svakog radnog dana pohađa 5. i 6. razred osnovne škole.

Takođe, radi što uspešnijeg reintegrisanja u društvenu sredinu nakon odlužene kazne, zatvor već duže vreme sarađuje sa Nacionalnom službom za zapošljavanje u okviru Programa obuke za aktivno traženje posla.Aktuelna je i sertifikovana obuka za krojenje i šivenje koju trenutno pohada 18 osuđenica, a jednom nedeljno osuđenice posećuje svešteno lice.U Zatvoru se takođe organizuju kulturne, radne, zabavne i sportsko-rekreativne aktivnosti, kao i dramska i likovna sekcija, specijalizovani program Zdravi stilovi života”, a povremeno i šahovski i odbojkaški turniri.

Foto: Nebojša MandićFoto: Nebojša Mandić

Inače oko 75 do 80 odsto radno aktivnih osuđenica koje rade na ekonomiji zavoda u bašti, plastenicima ili u krojačkom pogonu.Ovaj Kazneno popravni zavod za žene u Požarevcu, izgrađen je 1874. godine i jedini je zatvor za žene na teritoriji Srbije.U njemu kazne izdržavaju i malolenice, odnosno sve osuđenje žene nezavisno od visine izrečene kazne, vrste krivičnog dela, povrata, mesta boravka, godina starosti ili državljanstva.Raspon kazni kreće se od nekoliko dana do preko 30 godina.

Prema stepenu obezbeđenja i načinu postupanja sa osuđenim licima, KPZ za žene pripada zavodima poluotvorenog tipa, sa zatvorenim, poluotvorenim i otvorenim odeljenjem, kao i odeljenjem za maloletnice i prekršajnim odeljenjem.Ministrka pravde Nela Kububović posetila je u petak ovaj zatvor i najavila da će u junu početi izgradnja novog paviljona kao i renoviranje postojećeg objekta. Na taj način smeštajni kapaciteti zatvora koji trenutno iznose 250 mesta biti povećani na 320 mesta.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top