All for Joomla All for Webmasters
Ljudi

Milana je USMRTIO brzi voz iz Bara, a sudbina njegove djece tjera suze na oči!

Porodica Milana Kojića (49), koga je ubio brzi voz na barskoj pruzi u Popučkama, već dvije godine živi bez struje! U mraku su ostali njegova supruga Nanet sa Filipina i troje maloljetne djece. Izgubili su jedinog hranitelja porodice, tako da je četvoro Kojića sada ostalo da živi bez ikakvih prihoda u neuslovnoj nezavršenoj kući od oko 50-ak kvadrata.

Na “golf dvojku”, koji je vozio Kojić, naletio je u ponedjeljak brzi voz iz Bara. Udarac je bio toliko silovit da su poginuli na mjestu, a automobil je odbačen u obližnju rijeku Krivošiju.

Život u mraku za troje djece nastradalog Kojića nije nepoznanica. Zbog duga im je još prije dvije godine isključena struja, tako da djeca, često, pod svijećom rade domaće zadatke. Pored svih nedaća najstariji Luka (14), koji je učenik osmog razreda škole u valjevskom selu Popučke, je dijete za primjer i odličan đak.

“Ne žalim se ni na šta i ništa mi nije teško. Život bi nam najviše olakšalo to kada bi ponovo dobili struju i kada bi imali samo još jednu malu sobu. Trenutno starija sestra i ja dijelimo jednu malu sobu na spratu. U njoj je hladno, ali pokrijemo se dobro i izdržimo nekako. Što se tiče učenja, trudim se da uglavnom učim preko dana, a ponekad se dešavalo da upalim svijeću i radim domaće zadatke”, kaže ovaj dječak, koji je, zbog čestog odsustva oca, koji je išao u nadnicu do pogibije, preuzeo ulogu „glave porodice“ i starao se o majci, koja slabo govori srpski, kao i o mlađim sestrama.

Pored odličnog uspjeha, ovaj dječak je talentovani fudbaler valjevske „Budućnosti“. Kako kaže, pored ljubavi prema sportu, želja mu je da upiše Medicinsku školu i da postane fizioterapet.

Životni put je njegovu majku Nanet doveo u Srbiju nekoliko dana pred početak bombardovanja 1999. godine. Nastradalog Milana je upoznala na Kipru, gdje su oboje radili.

Ljubav ju je dovela u Srbiju, o kojoj ništa nije znala. U braku sa Milanom dobila je troje djece, međutim još nema riješeno pitanje boravka u Srbiji i u stalnom je strahu da će odavde biti protjerana, jer zbog nemaštine, od 2012. godine nisu produžavali njen boravak u Srbiji, pošto novca za plaćanje administrativne takse nisu imali. Novi šok je uslijedio kada je ostala bez muža, u tuđoj zemlji, bez stalnih papira.

“Teško je, jer sam u stalnom strahu da me ne protjeraju i da ne ostanem bez djece. Oni su mi sad sve što imam u životu i boriću se za njih do poslednjeg daha. Teško živomo, ali se ne žalim. Snalazim se kako znam i umijem, jer nije lako živjeti bez struje. Kuvam na šporetu na drva, kada je hladno, lakše je, jer hranu iznesem na teresu, ali kada je toplo, tada je baš teško. Djeca se kupaju tako što zagrijem vodu na šporetu, pa onda nosim u kupatilo. Veš perem na ruke, jer drugačije ne može, pošto nema struje”, kaže Nanet.


U prizemlju kuće nalazi se samo jedna soba, mala kuhinja koja je neomalterisana i kupatilo. Strme stepenice neomalterisanog hodnika vode na sprat do dječje sobe, koja jedva ima 10-ak kvadrata. Troje djece Kojića, najstariji Luka (14), Elizabeta (11), koja je učenica šestog razreda i najmlađa Jovana (6), koja je predškolac, već godinama nema zdravstvenu knjižicu.

Pomoć u rješavanju administrativnih problema obećala je lokalna samouprava u Valjevu, čiji su predstavnici primili članove porodice nastradalog Kojića, koji iz prvog braka ima dvoje odrasle djece.

Kako je saopšteno, biće riješeno pitanje zdravstvenih knjižica za djecu, porodica će dobiti jednokratnu novčanu pomoć, a valjevskoj Elektrodistribuciji su poslali dopis, sa namjerom da se pronađe rešenje, kako bi Kojićima ponovo bila uključena struja.

Komšije Kojića su apelovale na sve ljude dobre volje da pomognu ovoj porodici, u kojoj je Milan jedini radio i to sezonski, bez stalnog posla.

“Milan je ranije radio u fabrici namještaja ’Stefil’, ali je firma propala, tako da je posle toga radio privatno. Bio je vrhunski majstor za postavljanje prirodnog kamena, ali to je bio sezonski posao. Borio se da zaradi dinar da bi prehranio porodicu, a sada su njegova djeca i žena ostali i bez to malo para. Zato molimo sve koji mogu da pomognu, zbog ovo troje dječice, koja su i pored svih nedaća koje su ih snalazile, dobra, vrijedna i vaspitana. Nečije malo za ovu porodicu znači mnogo, jer njima je svaka pomoć dragocjena, pošto su ostali bez hranitelja porodice”, kažu komšije Kojića.

Milan Kojić, zajedno sa kolegom Velimirom Đedovićem, nastradao je u ponedjeljak na barskoj pruzi, kada ih je usmrtio brzi voz u Popučkama. Na tom pružnom prelazu za 13 godina nastradalo je čak sedam osoba!

(dijaspora.news/VP/Kurir.rs/Slađana Stevanović/Foto: S.S.)

Click to comment

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top