All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

Maloletnička prostitucija sve više hara Balkanom: Tarifa se kreće od 10 do 2.000 evra, svi se pitaju gde je kraj košmaru

Jedan od primera kako se podvode maloletnice zabeležen je u Prijedoru, gde je vlasnik lokala M.O. pronalazio mušterije za maloletnu I.S., kojima je ona za 100 evra pružala seksualne usluge

Maloletnička prostitucija je veliki problem svuda u svetu, ali nažalost i na našim prostorima. Brojne državne ali i nevladine organizacije se bore da ovome stanu na put ali njihovi napori koji i urode plodom su kratkog veka. Većina su žrtve trgovine ljudima zbog prostitucije i prosjačenja. Maloletnice koje upadnu u ovaj začarani krug prolaze kroz pakao, a njihovi makroi često umaknu pred pravdom. Međutim, nisu ni retki slučajevi da devojke svojevoljno ulaze u ovaj posao, jer nemaju drugi način da zarade novac.

Prema podacima tužilaštava, službi za sprovođenje zakona, centara za socijalni rad i nevladinih organizacija u Bosni i Hercegovini, prošle godine identifikovano je 47 potencijalnih žrtava trgovine ljudima radi prostitucije, prosjačenja i u svrhu sklapanja braka.

Ovo se, između ostalog, navodi u izveštaju Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalne migracije za 2016. godinu, gde su pobrojani i pojedinačni slučajevi koji se mogu okarakterisati kao trgovina ljudima. Od ukupnog broja potencijalnih žrtava trgovine ljudima njih 10 je maloletno, a gledajući po polu, 29 je ženskih i 18 muških osoba, dok je od ukupnog broja njih sedam seksualno iskorišćavano, 12 njih je prisiljavano na rad, dok se 21 slučaj odnosi na prosjačenje i jedan radi prisilnog sklapanja braka.

Kada je reč o prostituciji, iz izveštaja je vidljivo da devojke, među kojima ima i maloletnica, svoje usluge prodaju za 100 evra i novac uglavnom dele sa nekim ko ih podvodi, dok se tarife za ilegalne prelaske granice kreću i do 500 evra po jednom licu, pišu Nezavisne.com.

Jedan od primera kako se podvode maloletnice zabeležen je u Prijedoru, gde je vlasnik lokala M.O. pronalazio mušterije za maloletnu I.S., kojima je ona za 100 evra pružala seksualne usluge.

– Za obavljeni posao M.O. od maloletne I.S. dobija polovinu novca – navedeno je u izveštaju, a zabeležen je i slučaj gde jedna devojka iz Paraćina tokom vikenda peva u kafiću u Prijedoru, a osim toga, takođe za 100 evra, pruža seksualne usluge.

Jedan od najizraženijih problema trgovine ljudima odnosi se na prosjačenje i tu se najviše privode maloletne osobe, uglavnom Romi. Gotovo da nema većeg grada u kojem to nije zabeleženo.

– Na teritoriji BiH je u izveštajnom periodu evidentirano prisustvo državljana Republike Srbije romske nacionalnosti, koji se uglavnom ne pridržavaju zakonskih propisa koji regulišu oblast zakonitosti boravka i rada stranaca na teritoriji BiH. Navedeni državljani se uglavnom bave prosjačenjem, skitnjom i neovlašćenim prikupljanjem dobrovoljnih priloga i čine prekšaje propisane Zakonom o javnom redu i miru – navedeno je u izveštaju.

Takođe, u izveštaju se dodaje da ti Romi uglavnom ne prijavljuju boravak i često u BiH ostaju i nakon isteka prava na bezvizni boravak, a i nakon što budu proterani posle izvesnog vremena ponovo se vraćaju u Bosnu i Hercegovinu, pišu Nezavisne.com.

Da situacija ni u drugim zemljama Balknana nije ništa bolja svedoče brojni novinski natpisi.

U blizini mesta Vranj, mlade devojke prodaju svoje telo za cenu od po 10 evra, a mušterije im uglavnom dolaze iz Albanije i sa Kosova i Metohije.

Više od pola ispitanih od 700 devojaka tokom posla je doživelo verbalno zlostavljanje, a na pitanje koliko puta je do toga došlo, devojke najčešće odgovaraju tri. Samo 23 od 528 zlostavljanih hostesa prijavilo je zlostavljanje na poslu policiji.

Skoro je u Hrvatskoj počelo suđenje Mariju Vuletiću, Dubrovčanina koji je dugo živeo u Zagrebu, a koji je optužen za podvođenje 11 devojaka, od kojih su neke imale samo 17 godina. Svoje usluge devojke su naplaćivale od 300 pa do čak 2.000 evra, zavisno od vrste i trajanja, a dve trećine zarade uzimao je Vuletić.

– Otac i majka su podvodili kćerku za seksualnu eksploataciju od njene 13. godine. Otac se zaduživao za hranu, alkohol cigarete za sume od 10.000 do 30.000 dinara. Kako nije mogao da vrati novac, nudio je poveriocima u zamenu seks sa svojom ćerkom – potvrđeno je Novostima u Višem javnom tužilaštvu u Smederevu.

Otac je devojčicu podvodio čak i mušterijama na Plavom mostu u Beogradu za 1.000 dinara.

Srbija se ove godine našla i na meti kritika Amnesti internešenela kada su izbeglice i migranti u pitanju. Stručnjaci apeluju na državu da nezaštićenim izbeglim maloletenicima pruži adekvatnu zaštitu, piše n1info.com.

Zaglavljeni u beogradskim barakama i po nekoliko meseci, bez novca, spremni na sve kako bi preživeli, tvrdi tim agencije Rojters u izveštaju iz Beograda.

– Ljudi stari 60, 70 ili 40 godina dođu i pitaju koliko novca im je potrebno. Oni kažu 1.000, 1.500 dinara, oni ima plate i onda rade loše stvari sa njima – ispričao je jedan mladi migrant.

Ovi maloletnici često postanu i žrtve trgovine ljudima, jer su zbog svoje teške situacije laka mete za krijumčare.

(Dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top