All for Joomla All for Webmasters
Ljudi

KSENIJA JE PRVA ŽENA DOKTOR U SRBIJI Branila doktorat pred Milutinom Milankovićem (FOTO)

Da je živa, juče bi Ksenija Atanasijević, prva žena doktorant Beogradskog univerziteta, napunila 123 godine.

Ksenija je rođena 5. februara 1894. godine u Beogradu.

Uz prekide zbog ratnih događanja, briljantno, sa svim desetkama diplomirala je filozofiju na Beogradskom univerzitetu juna 1920. godine, i tako postala prva žena diplomirani filozof u Kraljevini SHS. Sa samo 28 godina, Ksenija Atanasijević je 1922. godine na fascinantan način odbranila doktorsku tezu “Brunovo učenje o najmanjem“ pred prepunom salom znatiželjnih studenata i petočlanom komisijom, u kojoj je bio i naš naučni genije Milutin Milanković. Tako su Beograd i Srbija pre 95 godina dobili prvu ženu doktora filozofije.

Prvo je predavala u niškoj gimnaziji, da bi 1923. godine postala prva žena docent, univerzitetski nastavnik u Kraljevini SHS. Ksenija Atanasijević je provela 12 godina kao predavač klasične, srednjevekovne i moderne filozofije i etike na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Bila je više nego omiljena među studentima i kolegama. Mlada, originalna, puna znanja i dobrih namera prema studentima, postala je uzor mladim devojkama tog vremena.

Držala je brojna predavanja i seminare i van nastave, o Sokratu, Šopenhaueru, Seneki… Između nastave i predavanja i u zemlji i u inostrtanstvu, intenzivno se bavila naučnim radom.

Objavila je više od 400 naučnih radova i studija iz oblasti filozofije, filologije, etike i estetike. Njeni radovi prevođeni su na sve važnije svetske jezike, a sama Ksenija je, kao veliki poliglota, prevodila posebno sa nemačkog i grčkog jezika. Prevela je brojna dela Aristotela, Platona, Spinoze, Adlera, Sokrata…

Ulice starog Beograda u međuratnom periodu su bile jednako žive kao i danas. Foto: Wikimedia Commons/Jelica

Ulice starog Beograda u međuratnom periodu su bile jednako žive kao i danas. Foto: Wikimedia Commons/Jelica

Za vreme Drugog svetskog rata bila je hapšena i mučena od Gestapoa, jer je javno pisala protiv rasne i nacionalne mržnje. Odbila je da potpiše zloglasni “Apel beogradskih intelektualaca“ koji je Gestapo sastavio i prisiljavao beogradske intelektualce da ga potpišu. Posle rata hapsile su je i komunističke vlasti, a po izlasku iz zatvora sve njene knjige bile su zabranjene. Američki univerziteti su je zvali da na njima predaje, što je ona odbila. Hrabra i dostojanstvena, nastavila je da radi anonimno i priprema treći tom svog životnog dela “Filozofski fragmenti“.

(Dijaspora.news / Rastemo.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top