All for Joomla All for Webmasters
Društvo

KRVAVI ĐURĐEVDAN HEROJA S KOŠARA “Zasuli su nas svim mogućim oružjem koje su imali, ali smo preživeli pakao BEZ IJEDNOG GUBITKA”

“Naš narod mora da zna za izuzetnu jedinicu koja je prošla sva ratišta i koja je prvog dana jedina sa oko 30 pripadnika otišla na Košare i pomogla graničarima u najtežim bitkama”, kaže Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za KiM.

 

Milovan DrecunMilovan Drecun

– To je Peti bataljon vojne policije, kojom je tada komandovao major Iličić koji je uvek bio prvi ispred svojih boraca. U svojoj knjizi, ovo sam poglavlja nazvao “Krvavi Đurđevdan” koji pokazuje težinu borbe i pakao koji su pripadnici Petog bataljona prošli – kaže Drecun za Pink.

 

Slobodan Radmilović
Slobodan Radmilović

Pripadnik Petog bataljona vojne policije Slobodan Radmilović kaže da je deo njegovog bataljona prvi stigao u pomoć još 9. aprila kada su Košare napadnute. Bilo ih je, kaže, 38.

– Izuzetno smo obučena jedinica i kada su nas vojnici videli, sunce ih je obasjalo! Odgovorili smo na pakao koji se zove Košare, a kako, teško je opisati – kaže Radmilović.

 

DuÅ¡ko KolarevićDuško Kolarević

Pripadnik Petog bataljona vojne policije Duško Kolarević, koji je tada bio vojnik po ugovoru, kaže da je u prvu borbu stupljeno po samom izlasku na karaulu, kod mesta Bela zemlja.

– Dejstvovali su iz lakog naoružanja u prvom momentu, ali su prešli na teško. Upotrebljavali su sve oružje koje su imali protiv nas, a napadali su iz pravca Albanije – kaže Kolarević.

 

Slobodan SpasojevićSlobodan Spasojević

Njegov saborac Slobodan Spasojević ranjen je 7. maja, kada ga je pogodilo 14 gelera.

– Na dva metra ispred mene pala je minobacačka granata, nakon čega su iz mene izvukli 14 gelera. Moje kolege su me prenele, izvukle, sećam se kroz maglu da nisam mogao na noge. Nosili su me do šatorskog krila, do prve pomoći – priseća se Spasojević.

Radmilović kaže da su vremenske prilike bile užasne, da je bilo hladno, kišovito i maglovito, a da su imali sreće jer su protivnici imali kinesku municiju koja “pršti” drugačije, što je poslužilo kao orjentir za to da znaju gde se protivnici nalaze.

– Nismo razmišljali o vremenu, već samo da pomognemo. Preživeli smo pakao Košara bez ijednog gubitka! – kaže Radmilović.

 

Dijaspora.news/Blic.rs

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top