All for Joomla All for Webmasters
Bosna i Hercegovina

Konzulu BiH u Parizu 11 meseci zatvora: Za novac izdavao dokumenta žrtvama trgovine ljudima

Bivši konzul BiH u Parizu Velid Hamidičević osuđen je na 11 meseci zatvora zbog zloupotrebe položaja i ovlaštenja. Sud BiH presudu je izrekao nakon što je prihvatio sporazum o priznanju krivice koji je Hamidičević sklopio sa državnim Tužilaštvom.

 Bivši konzul je prihvatanjem sporazuma o krivici priznao da je potpisivanjem od decembra 2014. do juna prošle godine, kao savetnik za konzularne poslove u Ambasadi BiH u Parizu, mimo redovnih procedura i provere podataka, u zamenu za novac omogućio većem broju osoba izdavanje dokumenata za putovanje iz Francuske u BiH.

U presudi se navodi da je Hamidičević na taj način nezakonito stekao više od 10.000 KM.

– Sud, međutim, nije prihvatio konstataciju Tužilaštva BiH da je optuženi znao da se osobe kojima je izdavao putne listove bave kriminalnim radnjama – navela je Hasija Mašović, predsedavajuća Sudskog veća.

Hamidičević je uhapšen u julu prošle godine u Sarajevu, u okviru akcije SIPA kodnog naziva “Ce-De”, zbog sumnje da je članovima organizovane kriminalne grupe Elvisa Salčinovića nezakonito izdavao putne listove za žrtve trgovine ljudima i za te usluge naplaćivao od 500 do 1.200 evra po osobi.

Tužilaštvo BiH je akciju počelo 23. juna prošle godine kada je uhapšeno 10 osoba s Elvisom Salčinovićem iz Zenice na čelu. Ova grupa bavila se trgovinom žena i dece, a koje su u Francuskoj koristili za džeparenje i prosjačenje. Sumnja se da je ova grupa na taj način zaradila oko dva miliona maraka.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top