All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

Ko je djevojka koja je PLATILA TUĐE DUGOVE u Visokom? Prije nje je došao muškarac koji je imao samo jedan zahtjev…

Za tren oka nestala su sva dugovanja i to onih koji jedva krpe kraj s krajem. Muka ih je natjerala da se za i najosnovnije namirnice upisuju u knjigu dužnika, a onda im je prije nekoliko dana svanulo.

Bar na kratko, jer je na većini prodavnica u Visokom ostavljena ista poruka. Trgovci, još u čudu, prepričavaju šta im se dogodilo, javlja ATV.

– Došao je jedan muškarac, ja tada nisam bio u radnji, bila je žena i ona je meni to tako ispričala. Pomislio sam da nije to nešto bezveze, da nije neki kriminalac, kaže nije, kaže bit će pare i ona je otišla kući, a ja sam došao u radnju. Nakon sat vremena, došla je cura i ona je meni pare izborajala – rekao je Alija Janić, trgovac iz Visokog.

Trgovci pričaju da je prvo dolazio muškarac koji je tražio da saberu dugovanja. Nakon toga je dolazila žena, koja je sve plaćala, pa ne čudi da čitava varošica bruji o toj humaoj, ali i priči s mnogo zanimljivih detalja.

– Ženska dođe s kovertom, koliko je novaca – toliko izbroji i plati pa odoše. Meni je iznenađujuće da nisu falš pare, da neko se ne zeza sa nama – rekao je trgovac Edip Ćaluk.

Mještani pričaju da su pokušali da saznaju o kome se radi, ali su kako kažu, mlađa ženska osoba, kao i muškarac koji je bio sa njom tražili da ostanu anonimni. Na pitanje o čemu se radi odmahivali su rukom, a na kraju nisu tražili nikava papir, niti potpis da su izmirili dugovanja.

Oni koji su se pobrinuli da svojim humanim gestom, postanu glavna tema ne samo u Visokom nego i mnogo šire, nisu željeli da otkriju svoje ime i prezime. Iznosi im nisu bili bitni. Platili su sve, bilo da se radilo o nekoliko desetina, stotina ili hiljada maraka dugovanja i to ne samo u Visokom, nego i većini okolnih mjesta.

Možda je neko u nečije ime došao i plaćao dugove, nagađaju mještani. Sigurno, kažu, nisu malo platili, jer je u pojednim prodavnicama u sveske bilo upisano i po nekoliko hiljada maraka.

A gest o kome se priča ovih dana, oduševio je najviše one koji su razbijali glavu kako da otplate dugovanja. Prve rekacije kada su vidjeli natpis, dovljno govore koliko im je dobro došlo humano djelo.

– Svako pita jesam li ja tamo bio, jesam li ja čist, ako si bio dužan, reko čist si – kazao je Alija Janić, trgovac iz Visokog.

Ne možemo se pohvaliti visokim standardom, kažu u Visokom. Dosta je onih koji od plate ili penzije ne mogu da žive mjesec dana, pa su dobročinitelji sigurno došli na pravo mjesto.

– Ja imam posla, ali imam druga trgovca i znam da ljudi dosta uzimaju na dug, pa se varaka narod, šta će – rekao je Rusmir Kadrić iz Visokog.

Mještani kažu da možda nikada neće saznati ko im je to toliko pomogao. U svakom slučaju, poručuju, do neba im hvala.

(Dijaspora.news/Avaz.ba)

Click to comment

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top