All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

Gdje su u Evropi hrana, piće i smještaj najskuplji, a gdje najjeftiniji? Evo kako stoje EX YU države!

Najskuplja hrana u Evropi nalazi se u restoranima i na policama Danske, dok se najjeftinije hrane Makedonci, pokazalo je istraživanje Eurostata o cijenama hrane, pića i duhana u 28 zemalja Evrope, 3 EFTA zemlje (Island, Norveška i Švajcarska), 5 zemlje kandidatkinja (Crna Gora, Makedonija, Albanija, Srbija i Turska) i jedan potencijalni kandidat država (Bosna i Hercegovina).

Istraživanje je pokazalo i da su hoteli i restorani u Hrvatskoj jeftiniji  oko 29 posto spram evropskog prosjeka, ali se nitko ne može mjeriti s niskim cijenama u Crnoj Gori. Naime ova susjedna zemlja je, kada je riječ o hotelima i restoranima,  duplo jeftinija od mnogih drugih evropskih zemalja.

Hrana, duvan, alkoholna i bezalkoholna pića

Švajcarska je najskuplja zemlja za hranu, Norveška za bezalkoholnih pića i duvan, a  Islanda za alkoholna pića u grupi od 37 zemalja učesnica u ovom istraživanju. Kada se posmatraju samo članice EU,  među njima je Danska  najskuplja zemlja za hranu i bezalkoholna pića. Finska ima najveći nivo cena za alkoholnih pića u EU, dok je Velika Britanija najskuplja za duvan. Od svih zemalja Makedonija je najeftinija u sve četiri grupe proizvoda. Među članicama EU, najniže cijene za hranu zabilježene su u Poljskoj, za bezalkoholnih pića u Rumuniji i za alkoholna pića i duvan u Bugarskoj.

Kada je o cijenama hrane BiH je skuplja od Poljske, Rumunije, Srbije, Bugarske, Albanije i Makedonije, a jeftinija od ostalih zemalja koje su bile predmet istraživanja uključujući susjednu Crnu Goru i Hrvatsku.

Izvor:Eurostat

Hljeb i žitarice, meso, riba i mliječni proizvodi 

Rezultati istraživanja takođe pružaju uvid u različite podgrupe proizvoda za sve zemlje učesnice. Od svih 37 zemalja Danska je najskuplja kada je riječ o cijeni hljeba i žitarica. Švajcarska ima najviši nivo cijena za meso i ribu, Norveška za mliječne proizvode, a Kipar za jaja.  S druge strane Rumunija je najjeftinija po pitanju hljeba i žitarice, Poljska mesa i mliječnih proizvoda, dok Makedonija ima najniže cijene ribe.

Kada je riječ o cijenama mesa u zemljama regiona BiH je skuplja od, Makedonije, Srbije, Albanije i Crne Gore, a jeftinija jedino od susjedne Hrvatske.

Izvor:Eurostat

Ulja i masti, voće, povrće, krompir i ostali prehrambeni proizvodi

Najniže cijene ulja, masti, voća, povrća i krompira zabilježeni su u Makedoniji, a ostalih prehrambenih proizvoda u Poljskoj. Najviše cijene za skoro sve kategorije opet su registrovane u Švajcarskoj, osim ostalih prehrambenih proizvoda koji su najskuplji u Norveškoj.

Kada je riječ o cjenama voća i povrća BiH je rangirana na 30 mjestu, a cijene, kada su ove namirnice u pitanju, jeftinije su samo u Makedoniji, Poljskoj, Rumuniji, Srbiji i Bugarskoj.

Izvor:Eurostat

Odjeća i obuća

Odjeća i obuća najjeftiniji su u Turskoj, a najskuplji na Islandu. Ako uporedimo BiH sa ostalim zemljama koje su učestvovale u istraživanju odjeća i obuća se po nižim cijenama mogu nabaviti u Srbiji, Bugarskoj, Makedoniji, Poljskoj, Mađarskoj i Turskoj.

(Dijaspora.news/buka)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top