All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

Književno veče u Štutgartu: Stradanja iza Berlinskog zida

Odbor SKPD Prosvjeta za Nemačku i SKD “Sveti Sava” iz Štutgarta organizovali su u Generanom konzulatu Srbije u Štutgartu promociju knjige “Noć iza Berlinskog zida” autorke Dese Burazor Aslanidu.

Program su vodili i u njemu učestvovali Jordan Đević potpredsednik Prosvjete, Vesna Horn iz uprave Prosvjete, Ljiljana Tresač iz Predstavništva Republike Srpske u Štutgartu, Tamara Kurdulija student i sekretar Prosvjete. Konzul Dragan Dimitrijević je pozdravljajući prisutne, naglasio da su kulturna dešavanja u dijaspori veoma značajna i poželeo da ovakve manifestacije budu češće.

– Mnoge će iznenaditi da sam posle prvog romana, ljubavno-ratnog “Krugovi života, gradonačelnik i Srpkinja” odlučila da napišem ovaj čija je tematika vezana za Drugi svetski rat. Iako je taj strašni rat davno završen još ima šta o njemu da se kaže, još ima mnogo neiskazanih i nezabeleženih primera u kojima je zločinački um ostavio neizbrisive tragove. Pokušala sam da to uradim kroz istraživanja i ispovesti ljudi koji su u sebi skrivali mnoge neverovatne doživljaje. Poseban fokus usmerila sam na stradanje žena o čemu naša javnost skoro ništa ne zna, pa je za mene to bilo vrlo izazovna i zanimljiva tema. Mnoge ispovesti su me duboko potresle – rekla je autorka o svom drugom romanu.

Publika u prostorijama Generalnog konzulata

Prema njenim rečima u ovim ispovestima lebdi pitanje šta se sve zbivalo u noćima iza zidina pomračenog uma (to su strašnije zidine od Berlinskog zida), šta se taložilo u dušama pojedinaca, kako su izdržavali moralni zidovi, gde su i kada popuštali i pucali do potpunog uništavanja.

Gošće večeri su bile pisac Borica Đekanović Perišić, koja je govorila pesmu “Odlazak” i Dragana Milićević, koja je pevala duhovne pesme. Ljiljana Tresač je čitala pismo iz knjige nemačkog ambasadora “Časni Mešetari”, a program su obogatili članovi SKD “Sveti Sava”, koji su Desi Burazor Aslanidu pomogli i oko prvog romana 2014. godine.

Na ovom susretu su još bili Zoran Konzulić, predstavnik kluba Kozara i Vera Gregović, ispred Kulturnog društva Morava.

Na kraju programa Desa Burazor Aslanidu čitala je delove iz svog prvog romana i podsetila publiku na sramno bombardovanje 1999. godine Srbije, koje je trajalo 78 dana i noći.

Aukcija

Autorka Desa Burazor Aslanidu je priredila i malu aukciju knjigu i naglašavajući da novac ide u humanitarne svrhe. Aukcija je počela sa 50 centi, a knjiga je na kraju dostigla cenu od 30 evra koliko je ponudio Miki Gušić, iz crkvene parohije Štutgart.

 
Najviše ponudio: Miki Gušić
Dijaspora.news/vesti-online.com
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top