All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

Francuski ambasador uručio orden u rangu viteza Vojislavu Pavloviću

Ambasador Francuske u Beogradu Frederik Mondoloni uručio je, u ime ministra za obrazovanje i omladinu Francuske, orden Akademske palme u rangu viteza direktoru Balkanološkog instituta Srpske akademije nauke i umestnosti Vojislavu Pavloviću za akademske zasluge i doprinos trajnosti veza dve zemlje.

Ambasador je podsetio da se taj orden već više od 200 godina dodeljuje pojedincima za njihovo akademsko i profesionalno zalaganje i doprinos što boljem predstavljanju Francukse u svetu.

Mondoloni je rekao da je Pavlović ispunio te uslove “više puta”, ističući da su njegovo obrazovanje i kultura “gotovo dvonacionalni”.

FOTO TANJUG / RADE PRELIC

“Započeli ste studije u Beogradu, nastavili ih na Sorboni, doprinoseći na taj način obostranom obogaćivanju akademskih odnosa, a preko njih i obogaćivanju odnosa naše dve zemlje”, rekao je Mondoloni na svečanosti u francuskoj amabasadi.

Mandolini je naglasio da i u ambasadi i u Francuskom institutu sa velikom pažnjom prate Pavlovićeva istraživanja.

“U godini kada obeležavamo 180 godina diplomatskih odnosa Francuske i Srbije, vaši radovi o odnosima i jedinstvenom bratstvu po oružju, koje je iznedrio Veliki rat, veoma su dragoceni”, rekao je ambasador i dodao da su Pavlovićeva dela obavezna lektira za sve ambasadore koji dolaze u Srbiju.

Pavlović je zahvalio ambasadoru što je na današnjoj svečanosti istakao značaj istorijskog perioda kroz koji su prošla naša dva naroda, jedan uz drugi.

Akademik je podsetio da je Srbija postala “iskreno frankofilska i većinom frankofona” upravo zahvaljujući vojnicima i srpskim đacima i studentima, koji su se školovali u Francuskoj.

Gepostet von Ambassade de France en Serbie / Ambasada Francuske u Srbiji am Dienstag, 9. April 2019

“U potrazi za uzorima jedan deo srpske elite okrenuo se prema Francuskoj smatrajući njeno demokratsko ustrojstvo najprikladnijim modelom za Srbiju”, rekao je Pavlović.

Pavlović je naveo da parlamentarna demokratija i temeljne vrednosti liberalne Evrope čine konstantu srpske istorije, koju je, kako je naglasio, želeo da otrgne od zaborava istorije.

Pavlović je istakao da je porodično vezan za Francusku, da su njegovi preci bili nosioci najviših francuskih odlikovanja, a i da su zaslužni što su Semjuel Beket, Ežen Jonesko i Margerit Jursenar našli svoj put do srpske javnosti.

Dijaspora.news/Tanjug

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top