All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

Vojni sveštenici Srbije prvi put služili liturgiju u Americi (VIDEO)

PARMA – Prvi put na američkom tlu, u Sabornom hramu Svetog Save u Parmi u Ohaju, liturgiju su služili pripadnici Verske službe Vojske Srbije zajedno sa pravoslavnim kolegama iz američke vojske.

Svetu arhijerejsku liturgiju na praznik Blagovesti predvodio je episkop istočnoamerički Irinej Dobrijević, a sasluživali su starešina hrama protojerej Dragoslav Kosić, sveštenici Verske službe Vojske Srbije major Slađan Vlajić i kapetan Aleksandar Zatezalo, kao i vojni sveštenik Nacionalne garde Ohaja potpukovnik Džejms Sejzmor i protođakon Jovan Aničić.

Liturgiji su prisustvovali pukovnik Saša Milutinović i zastavnik Goran Jokanović i nekoliko članova Nacionalne garde Ohaja. Ova liturgija ostaće upisana u istoriji kao prva u Sjedinjenim Državama koju su služili pripadnici Verske službe Vojske Srbije.

Kako prenosi sajt Eparhije istočnoameričke, prelepa crkva bila je ispunjena vernim narodom i dečicom koja su se posebno radovala susretu sa svojim vladikom, koji ih je posle liturgije pozvao da priđu i još više ulepšaju zajedničku sliku sveštenstva i vojnih kapelana naše vojske.

Vladika Irinej čestitao je vernicima Blagovesti, kao i ovaj istorijski susret, poželevši „da nam svima Bogomajka bude životna vojvotkinja koja će nas voditi od pobede do pobede, od slave do slave”.

Na poziv američkih domaćina i glavnog vojnog sveštenika Nacionalne garde Ohaja pukovnika Endrua Akvina, u periodu od 4. do 10. aprila u poseti SAD boravi delegacija Verske službe Vojske Srbije, predvođena pukovnikom Sašom Milutinovićem i glavnim vojnim sveštenikom majorom Slađanom Vlajićem, kapetanom Aleksandrom Zatezalom, vojnim sveštenikom Komande RV i PVO, kao i zastavnikom Goranom Jokanovićem, pomoćnikom glavnog vojnog kapelana Vojske Srbije.

FOTO: Eparhija istočnoamerička

Delegaciju naše vojske primio je i komandant Nacionalne gard Ohaja general-major Džon Haris.

Da podsetimo, u sklopu Programa državnog partnerstva Republike Srbije i američke Savezne države Ohajo, od 2006. godine, kad je potpisan Sporazum o statusu snaga (SOFA), pored aktivnosti u civilnom sektoru, vojna saradnja ocenjena je kao veoma kvalitetna.

Svakako treba istaći i saradnju Verske službe Vojske Srbije sa Verskom službom NG Ohaja. Prethodnih godina pravoslavni sveštenici NG Ohaja posetili su Vranje, Pranjane, Oplenac, kapelu u VMA i u Generalštabu, gde su služili zajedničke liturgije.

dijaspora.news/nasiusvetu.com

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top