All for Joomla All for Webmasters
Srbija

Kinez Ju Liu postao je Goran, uskoro se ženi, a njegova verenica ima specijalan uslov

U Srbiju je došao iz daleke Kine kao dvanaestogodišnjak sa roditeljima i sestrom, a 21 godinu kasnije postao je Beograđanin, pravoslavac, na svoje ime dodao je Goran, i već sprema crkvenu svadbu u srpskoj prestonici!

Ju Liu (36) iz kineskog grada Sijan već nakon završene osnovne škole je zbog poslovnih obaveza roditelja stigao u Beograd. Srpski jezik govori skoro perfektno, ali ne krije da i nakon dve decenije boravka u našoj zemlji ima poteškoća.

– Težak vam je jezik, i dan-danas ga učim. Najviše problema mi zadaju padeži – smeje se Ju Liu.

Iako su se njegovi roditelji i sestra vratili pre 11 godina u Kinu, on svoj život vidi isključivo ovde.

„Navikao sam na Beograd i volim ga“

– Probao sam da živim tamo, pa sam 2012. otišao na nekoliko meseci, ali nije to – to, ovde imam prijatelje i odgovarajući posao. Navikao sam se na Beograd i volim ga – objašnjava Ju i dodaje da bi se možda vratio jedino kad ode u penziju.

U međuvremenu završio je Filološki fakultet, a na pitanje “da li je bio najbolji u generaciji?”, stidljivo odgovara potvrdno. Danas radi kao prevodilac u firmi “Kineske železnice” koja radi na izgradnji pruge “Beograd-Budimpešta”. Obišao je skoro celu Srbiju, a za ljude ističe da su ljubazni i kulturni, te da se lepo uklopio.

– Volim srpsku istoriju i dosta šetam. Najviše volim Zemunski kej i Kalemegdan.

Svoju partnerku Jang Ksinran (34) upoznao je preko prijateljice 2012. da bi ona prošle godine prvi put došla u Srbiju.

Spremaju crkveno venačnje

– Imala je odmor i došla je na desetak dana. Pokazao sam joj Beograd, Novi Sad, Suboticu, Zlatibor, Taru, Manastir Mileševo i Uvac. I tako, zaljubili smo se jedno u drugo – priseća se on.

Iako većina Kineza nisu vernici, ona je izrazila želju da ima crkveno venčanje, pa je tako ovo dvoje mladih ljudi rešenje našlo u Srbiji.

– Htela je crkveno venčanje, tako da sam se ja raspitao kod svog druga, on je pitao popa, a ovaj mu je rekao da smo dobrodošli – prepričava 36-godišnji Kinez.

Da bi mogli da se venčaju, Ju Liu i Jang Ksinran su morali prvo da budu kršteni. Tako je krštenje upriličeno 25. februara i tada je Ju Liu dodao i kršteno ime Goran.

– Zašto baš Goran? To ime mi je još u fakultetskim danima nadenuo jedan od profesora – zaključuje glavni junak ove priče.

Previše rođaka za svadbu

Mladi par venčaće se 20. maja, venčanju će prisustvovati njihovi kumovi (Marina Micić i Zoran Petrović) i prijatelji, dok će porodica upriličiti svečani ručak u Kini.

– Naši roditelji ne mogu da dođu zato što su sad već stari, sad ne postoji direktan let iz Kine za Srbiju, a i znate, imamo previše rođaka – nasmejao se Ju Liu.

dijaspora.news/blic

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top