All for Joomla All for Webmasters
Magazin

U SUBOTU SU ZADUŠNICE Zapalite sveće za duše onih koji nisu sa vama

U subotu su zadušnice, i običaji kažu, da valja zapaliti sveće za dušu naših voljenih koji nisu više sa nama.

Zadušnice su dan posvećen pokojnima, dan kada se svih njih sećamo i molimo se za njehove duše. Zadušnice su četiri puta u godini: jedne zimske i one uvek padaju u subotu pred Mesne poklade, letnje zadušnice su u subotu pred Duhove, miholjske u subotu pred Miholjdan, a jesenje u subotu pred Mitrovdan. Kod nas je običaj da se tog dana ujutru ide na groblje, obavlja se pomen, na grob se donosi osvećeno žito i vino kojim ga u vidu krsta svešetenik preliva, ali i pale sveće za pokoj duše umrle osobe.

Na zadušnice se na groblje, a pe toga i u crkvu, nosi kuvano žito koje simboliše smrtno telo i besmrtnu dušu i podseća na Hristove reči da zrno donosi plod tek kada umre. Crno vino, ono pak predstavlja milost od Boga kojom se leče rane nastale delovanjem greha. Sveće koje se pale za sve bližnje koji su preminuli predstavljaju simbol svetlosti Hristove kojom obasjava dušu svakog od njih.

Na groblje se toga dana nosi i hrana, ali najminimalnije moguće (ili bi bar tako trebalo da bude). Iz nekog nepoznatog razloga, mnogi imaju tu ružnu naviku da odnose na „tone“ skupo plaćene hrane i tako od tog posve tužnog dana naprave gozbu kojoj još samo fali muzika: gužva, pečenje i 15 vrsta salata su već tu. Iz kog razloga? Pokojnik svakako neće moći da je degustira. Zato, ponesite jednu voćku, naoru koju ste tog jutra dobili u crkvi i malo vina kojim ćete preliti grob.

Pošto se ovog dana deli milostinja, nemojte terati prosjake koji stoje kraj groba vašeg umrlog i čekaju da odete ne bi li i oni nešto pojeli. Možda vam u tom trenutku smetaju, ali shvatite da se na taj način samo bore da dođu do parčeta hleba pre onih koji imaju isti cilj.

Na zadušnice se u svim pravoslavnim crvama služi Sveta Liturgija. Ako su grobovi vaših bližnjih suviše daleko, u drugoj državi na primer, onda sveću možete nameniti i zapaliti je u crkvi.

Dijaspora.news

1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: Danas su velike zimske Zadušnice: Obavezno izgovorite ove reči da bi vaši mrtvi imali večni mir! - Dijaspora News

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top