All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

KAKO PROPUTOVATI SVET BEZ NOVCA? Ovaj svetski putnik je OTKRIO TAJNU

Kako proputovati celi svet bez novca, koristeći pritom samo žicu? Odgovor na ovo pitanje zna Dean Gračanoski.

Sa osamnaest godina napustio je rodnu Makedoniju i od tada putuje svetom. Sa sobom nosi samo – žicu. Deana smo smo zatekli nedaleko od Sebilja, na sarajevskoj baščaršiji.

 – Nije poenta da putuješ s parama, poenta je da putuješ bez para. Meni ne trebaju pare, ne treba mi 10.000 evra. Treba mi kilo žice, i hiljadu lančića. Otvorim ovaj štafelaj, bilo gde. Tu mi radi adrenalin. Zaradim prvih pet, deset, dvadeset, trideset maraka, dinara, denara… I onda uzmeš hostel, tu prespavaš. Onda još radiš, zaradiš, i nađeš neku sobu ili malu garsonjeru. Ukoliko mi se grad svidi, ostajem. Ukoliko mi ne legne, šibam – kazao je Dean Gračanski za N1.

Dean od metalne žice pravi lančiće sa imenima, a na njegovom štandu možete mu se obratiti na čak šest svetskih jezika. Upoznao je veliki broj različitih kultura, živeo u desetinama zemalja, a na pitanje šta je bogatstvo sveta, odgovara:

– Hoćeš da ti pokažem? Hoćeš da ti pokažem? Sarajevo. Došao sam u Sarajevo 2011. sa jednom drugaricom. Popio kafu ovde na čaršiji sa jednim Dubravkom i 2016. se vratio. Došao na dva dana i evo ostao četiri meseca. I ostaću u Sarajevu. Moj drugar Albanac iz Makedonije, ljudi iz Turske došli i otvorili butik, ja Makedonac, ti Bosanac. Daj Bože da je celi svet samo Sarajevo. Ovo multi-kulti. Nema većeg meraka. Kad nije crno-belo, kad je obojeno. Kad je celi svet u jednom – dodao je.

Na kojem god kraju sveta bio, šta god da radio, Dean se pridržava samo jednog životnog pravila.

– Ne smeš ništa u životu planirati, ja to strogo zabranjujem. Kako god da planiraš, to izađe naopačke. Pusti stvari spontano, što god da dođe, nek’ dođe. Ako dođe zlo – doći će zlo. Nakon zla, doći će dobro. Ako dođe dobro – doći će još jedno dobro. Ništa ne planiram, jednostavno – kaže on.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top