All for Joomla All for Webmasters
Naša posla

Kako nas varaju: Na proizvodu piše POSNO, a u deklaraciji da sadrži mleko i jaja

Građani se najčešće varaju u pekarama

Uskršnji post je počeo uveliko, te bi svi koji poste u narednih sedam nedelja trebalo dobro da obrate pažnju prilikom kupovine posne hrane.

Sve je više trgovaca, ali i proizvođača koji potrošače besramno varaju tvrdeći da su pojedini proizvodi posni, iako nisu.

U zadnje vreme jedna od najčešćih i najbezobzirnijih prevara je stavljanje oznake “posno” na neke proizvode iako oni to nisu, jer se u deklaracijama navodi da sadrže mleko, surutku, jaja… Građani se najčešće varaju u pekarama.

– Ne znam ni sam koliko puta mi se desilo da lepo pitam u pekari je li prazan burek posan i da mi mrtav ladan radnik kaže da jeste,
a kada dođem neki drugi put, žena koja se zatekne za pultom kaže da nije jer se pravi sa masti. Isto mi se dešavalo sa navodno posnim vanilicama, da bih nakon nekoliko dana od drugog radnika čuo da oni nikada nisu ni pravili posne vanilice – ispričao je G.S.

Da se brojni građani žale da ih varaju podmećući im mrsnu hranu kao posnu, potvrđuje i Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS).

– Sve više ljudi posti i primedbe koje nam upućuju tim povodom su svakodnevne. Najviše nam se žale na keks i generalno konditorske proizvode, kao i na navodno posne sireve a koji imaju mlečne masti u sebi. Tu su i prerađevine, navodi se da su posne, a kada se pogleda deklaracija nađe se i masti i mleka i koječega još – rekao je Papović.

On napominje da je prosto neprihvatljivo da se navike potrošača, kao i njihova ishrana iz verskih opredeljenja, dovode u zabludu. Propisi ne definišu šta znači “posno”.

U Ministarstvu poljoprivrede kažu da deklarisanje hrane mora da se vrši na način kojim se ne obmanjuje krajnji potrošač, naročito u pogledu karakterističnih osobina hrane.

– Isticanje informacije „posno“ na proizvodu, smatra se dobrovoljnom informacijom i ona ne sme da dovodi potrošača u zabludu. Nemamo, pak, ni jedan propis koji definiše šta se pod „posnom“ hranom podrazumeva,  međutim kod potrošača postoji razvijena percepcija da se pod „posnim“ misli na hranu koja ne sadrži sastojke animalnog porekla, osim ribe i ribljih proizvoda i da se kao takva može konzumirati u toku posta – objašnjavaju iz Ministarstva poljoprivrede.

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine i Ministarstvo zdravlja u okviru svojih nadležnosti vrše službenu kontrolu ispunjenosti uslova za deklarisanje, označavanje i reklamiranje hrane, propisanih pravilnikom.

(Dijaspora.news/Telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top