All for Joomla All for Webmasters
Hrvatska

Kako je Dedić dobio 50.000 evra i postao vlasnik farme sa stadom od 130 koza

Da bi došao do evropskog novca trebale su mu dve godine. Novca je ostalo i za traktor i razne priključke

Kada je odlučio da nabavi 130 koza i da se bavi poljoprivredom, Amira Dedića je počela da hvata panika, ali s vremenom je sve došlo na svoje. Iz EU fondova povukao je 50 hiljada evra, kupio zemljište i sada je vlasnik farme.

– Postoji dosta agencija, institucija kojima se treba obratiti, registara, upisnika, poljoprivrednih institucija. Treba puno raditi, ali isplati se jer imate podršku države. Daju vam sredstva za rad, i onome ko želi da radi to je sve što treba – kaže Amir Dedić, poljoprivrednik.

Da bi došao do evropskog novca trebale su mu dve godine. Novca je ostalo i za traktor i razne priključke. Amir je bio strpljiv, ali smatra da je sve to moglo biti i mnogo brže. Da treba ubrzati procedure misli i ministarka Žalac.

– Od trenutka prijave do trenutka potpisivanja ugovora je znalo proći do dve, tri godine, da ste već zaboravili koji ste projekat prijavili. Drugi problem je kada se konkursi objave na način da ne zadovoljavaju uopšte uslove koje korisnici mogu da ispune – kaže Gabrijela Žalac, ministarka regionalnog razvoja i EU fondova (HDZ).

Uprkost tome, Hrvatska je u prošloj godini ostvarila dobre rezultate u povlačenju evropskog novca, prenosi Dnevnik.hr.

Do 2023. Hrvatskoj je na raspolaganju 10,7 milijardi evra iz evropskih fondova. Među prioritetima je izgradnja Pelješkog mosta.

Od 10,7 milijardi evra, na koliko ima pravo, do sada je iskorišćeno tek 15%.

(Dijaspora.news/index.hr)

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top