All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

Evo koliko će trajati PAKLENE VRUĆINE i da li će biti proglašeno VANREDNO STANJE

U narednih nekoliko dana u Srbiji se prognoziraju tropske temperature i biće na snazi crveni meteoalarm, ali, po svemu sudeći u našoj zemlji neće biti proglašena vanredna situacija zbog vrućine.

Nijedna opština ni grad, a pogotovu oni gde bi temperatura mogla da pređe 40 stepeni, neće poslati predlog Vladi Srbije za uvođenje vanredne situacije, saznjamo u lokalnim samoupravama, odakle po zakonu i treba da potekne takav predlog.
 Međutim, sve opštine ipak će biti u stanju pripravnosti – na prometnim mestima postaviće cisterne sa pijaćom vodom, a na loklanim televizijama svakodnevno savetovati građane kako da se ponašaju tokom vrućina.

Lekari dele savete preko TV, cisterna i restrikcije vode

U Smederevskoj Palanci, koja je čuvena po visokim temperaturama tokom leta, ne razmišljaju da pošalju zahtev Vladi Srbije, ali su zato poslali dopis poslodavcima da obrate pažnju na radnike da se ne izlažu riziku.

– Na preporuku Sektora za vanredne situacije spremili smo cisternu sa pijaćom vodom koja će stajati u gradu. Poslodavcima smo poslali dopis da radnike u periodima najviših dnevnih temperatura ne izlažu riziku na otvorenom – kaže Toplica Pintorović, predsednik opštine Smederevska Palanka.

Dodaje i da je proverena ispravnost vode na svim javnim česmama, kao i da je dogovoreno sa lokalnom televizijom da svakog jutra u programu gostuje lekar koji će davati savete stanovništvu šta da radi u slučaju ekstremnih temperatura.

To je sve, objašnjava on, što kao lokalna vlast mogu da urade, a sugestiju da se proglasi vanredna situacija ne očekuju. Inače, baš sa dolaskom ovog novog toplotnog talasa, hronični problemi sa vodosnabdevanjem u Palanci su se dodatno pogoršali. JKP Vodovod je od ove srede ponovo, osim noćnih, uveo i dnevne restrikcije, pa Palančani sada nemaju vode od 10 do 14 sati i od ponoći do 5 ujutro.

Ćuprija u stanju pripravnosti

U opštini Ćuprija kažu da imaju iskustvo sa vremenskim neprilikama, tako da su u stanju pripravnosti.

– Pripremljene su cisterne u slučaju nestašica vode kao i plan mera ukoliko dođe, recimo, do nestanka struje. Međutim nije doneta nikakva odluka da se od Vlade Srbije zatraži uvođenje vanrednih mera niti se o tome raspravljalo – kazali su nam u opštini Ćuprija.

U Nišu sutra zaseda Štab za vanredne situacije

Foto: S. Pajić / RAS Srbija

I niški funkcioneri ne razmišljaju o uvođenju vanredne situacije zbog vremena.

– Grad Niš će na sutrašnjem zasedanju Štaba za vanredne situacije predložiti mere da se na frekventnim mestima postave cisterne sa pijaćom vodom, a putem medija apelovaće se na građane kako bi trebalo da se ponašaju tokom velikih vrućina – rečeno nam je u opštini.

Šta kaže zakon

Zakon o vanrednim situacijama nije definisao temperaturu, kao što je to slučaj i sa najvećim brojem evropskih zakona, kada se proglašava vanredna situacija.

Međutim, osnov za postupanje je kada dođe do poremećaja u velikom broju lokalnih samouprava da to iziskuje preduzimanje odgovarajućih mera.

Inicijativu za proglašenje vanredne situacije podnose gradovi i opštine koji su ugroženi visokim temperaturama. Odluku da se situacija u zemlji proglasi vanrednom donosi Republički štab i potom je prosleđuje Vladi, pa čim ministri daju zeleno svetlo počinje primena, a to je, po pravilu, odmah.

Skraćenje radnog vremena

Kada bi došlo do proglašenja vanredne situacije, ono što su preporuke Ministarstva za rad i socijalnu politiku, a koje se uglavnom odnose na rad na otvorenom i koje se uglavnom ne poštuju, bile bi naredbodavne.

Tada se preduzimaju mere poput skraćenja radnog vremena i dopremanja pijaće vode ugroženom stanovništvu.

Dijaspora.news/blic.rs

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top