All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

Kada će srpske vozačke dozvole biti ZAISTA PRIZNATE u Nemačkoj?

Srpski državljani će uskoro moći da zamene vozačku dozvolu za nemačku bez polaganja testa, piše Dojče vele navodeći da se čeka da u Berlinu bude potpisan tekst Zajedničke izjave, nakon čega će isto biti učinjeno u Beogradu.

DW navodi da Nemacka ima zaključen bilateralni sporazum o međusobnom priznavanju vozačkih dozvola sa više zemalja, među kojima su zemlje EU, Australija, SAD, Kanada, ali ne i sa Srbijom.

Sredinom decembra su domaći mediji preneli da se to menja od 1. januara ove godine, ali to se još nije desilo.

Kako za DW kažu zvanicnici u Berlinu i Beogradu, i dalje se čeka potpisivanje Zajedničke izjave o procedurama za zamenu vozačkih dozvola koju su dogovorili srpsko Ministarstvo unutrašnjih poslova i nemačko Ministarstvo saobraćaja.

To bi se moglo očekivati u narednih nekoliko sedmica, mada ni jedni ni drugi nisu želeli da spekulišu o rokovima.

Pregovori su daleko odmakli. Verzija teksta na nemačkom, engleskom i srpskom jeziku mora se, medutim, još jednom konačno međunarodnopravno proveriti, jer je krajem decembra bilo manjih izmena u predlogu teksta – navodi se u odgovoru nemačkog Ministarstva spoljnih poslova.

U srpskom MUP-u potvrduju da se čeka potpis iz Berlina.

– Nakon potpisivanja Zajedničke izjave u Saveznoj Republici Nemačkoj, ona će biti dostavljena Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije, kako bi je potpisao direktor policije, čime će Zajednička izjava stupiti na snagu -odgovaraju na upit DW.

(Dijaspora.news / Telegraf.rs/Tanjug)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top