All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

JUGOSLAVIJA DO ISTANBULA: Tito planirao da napravi imperiju

Maršal nameravao da SFRJ proširi i pripajanjem Bugarske, Grčke, Albanije, čak i dela Rumunije i austrijske Koruške, tvrde istoričari

Osim što je Josip Broz Tito bio tvorac i prvi čovek SFRJ, ovaj državnik imao je čak i tajni plan da od nekadašnje velike Juge napravi još snažniju i moćniju Jugoslaviju koja bi bila svetska sila. Ona bi obuhvatala čak i Bugarsku, Grčku, Albaniju, deo Rumunije i austrijske Koruške, a prostirala bi se i do Istanbula.

Da je reč o ideji o kojoj je Tito intenzivno razmišljao, tvrde i brojni istoričari koji smatraju da je njegov plan bio da od Jugoslavije napravi još snažniju državu koja bi stajala rame uz rame s drugim velesilama tog vremena.

Neki od njih su mišljenja da je Tito želeo i teritorijalno još veću Jugoslaviju, koja ne bi bila samo regionalna već i svetska sila. Tako istoričarka Sabrina Ramet kaže da je SFRJ pod Titom htela da stvori celovitu Jugoslaviju koja bi uključivala i pogranična područja oko Jugoslavije: Grčku, Trakiju, Albaniju, Bugarsku, bar jedan deo austrijske Koruške, kao i čitavu italijansku provinciju Furlanija -Julijska krajina.

Svi za širenje

Za širenje jugoslovenske ideje bili su i monarhisti i republikanci u doba pre stvaranja Jugoslavije 1918. godine. Rametova se poziva i na izjavu političara Svetozara Pribićevića da bi Jugoslavija trebalo da se prostire „od Soče do Soluna“.

Na neobičnoj karti čiji autor nije poznat predstavljeno je da se u okviru granica Jugoslavije nalaze i Bugarska i Albanija, što i ne čudi ako se ima u vidu podatak da je politički pokret Zveno u Bugarskoj podržavao ideju uključivanja Bugarske i Albanije u zajedničku državu Južnih Slovena.

Podsetimo, ovaj pokret je učestvovao u državnom udaru u Bugarskoj 1934. godine, a zahtevi su im bili savezništvo s Francuskom i uključivanje Bugarske u Jugoslaviju. Čak je i britanska vlada tokom Drugog svetskog rata podržala ideju stvaranja velike Jugoslavije, kao odgovor na pristupanje Bugarske „silama osovine“.

Dva scenarija

Prema karti koja se pojavila jasno se vidi kako bi SFRJ izgledala da su se ostvarili Titovi planovi. Dva su slučaja: prvi da je Maršalova vizija uključivala Albaniju i delove Rumunije i Grčke, uključujući i Solun, i druga da je Bledski sporazum između Tita i Dimitrova uključivao integraciju Bugarske u zajednicu jugoslovenskih zemalja. Autor ove neobične karte istakao je da bi se Jugoslavija prostirala od Celovca, odnosno Klagenfurta do Istanbula.

Josip Broz Tito
KORUŠKA JE NAŠA

Nakon Drugog svetskog rata Tito je objavio da Jugoslavija polaže prava na Trst i celu Karinciju, uključujući i austrijsku Korušku.
– Oslobodili smo Korušku, ali su međunarodni zahtevi bili takvi da smo je morali privremeno napustiti. Koruška je naša i mi ćemo se za nju boriti – govorio je Tito.

(Dijaspora.news/kurir.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top