All for Joomla All for Webmasters
Srbija

Jugoslav u beogradskom kafiću pronašao 40.000 evra i sve vratio vlasniku, a zauzvrat nije dobio ni “hvala”

Ovaj pošteni čovek je u bašti kafića gde radi, prošle nedelje pronašao torbu sa 40.000 evra, 100.000 dinara i desetak bankovnih kartica i sve je vratio vlasniku

Verovali ili ne, poštenih građana u Srbiji još ima, a najbolji primer je Jugoslav Čukić, noćni čuvar u kafiću na Banovom brdu koji pronašao zaboravljenu torbu i u njoj neverovatnih 40.000 evra, koje je vratio vlasniku.

 

Ovaj pošteni čovek je u bašti kafića gde radi, prošle nedelje pronašao torbu sa 40.000 evra, 100.000 dinara i desetak bankovnih kartica i sve je vratio vlasniku, a zuzvrat nije dobio ni hvala!

U svojoj ispovesti za Informer, Jugoslav, koji je po zanimanju mašinski inžinjer, rekao je kako već 15 godina radi kao noćni čuvar i za to vreme bezbroj puta je usrećio zaboravne vlasnike.

– Čim dođem na posao, prvo prođem kroz kafić i sve pažljivo pogledam, jer gosti često zaborave ključeve ili mobilni telefon. Tako je i bilo prošlog ponedeljka kada sam u bašti, za jednim stolom uočio crnu torbu. Odmah sam je otvorio da proverim da unutra nije neka droga, oružje ili možda bomba.

– Međutim, torba je bila puna para, oko 40.000 evra i 100.000 dinara. Sav sam se preznojio dok sam gledao novčanice u apoenima od po 200 i 500 evra. Tolike pare u životu nisam video! Momentalno sam zatvorio torbu i poneo je sa sobom da sačekam vlasnika – ispričao je Jugoslav.

Nakon nekoliko sati je u kafić uleteo vidno uzrujan i preznojen čovek koji je panično tražio svoju torbu.

– Čuo sam naglo kočenje i video čoveka da istrčava iz džipa. Došao je do vrata od kafića, bled kao krpa. Mislio sam da će da se sruši. Pitao je da li je tu ostala njegova torba, kada sam rekao da jeste, počeo je panično da ponavlja: “Daj mi je, daj mi je, daj mi je”. Odmah sam mu je dao i on je seo i počeo da broji novac. Kada je izbrojao, rekao je doviđenja i otišao. Nikada ne očekujem da me neko časti, ali je bio red da se zahvali, makar kafu da popijemo, da me ispoštuje kao čoveka. Možda je tada bio u šoku, ali je mogao doći za nekoliko dana da se zahvali, ali čudni su ljudi – zaključuje Jugoslav.

Ovaj pošteni čovek iako krpi kraj sa krajem da bi preživeo i prehranio sebe i unuku, koja živi sa njim, nijednog trenutka nije pomišljao da zadrži novac, jer kako kaže do kraja života ne bi mogao mirno da spava.

– Pre bih umro nego da uzmem jedan dinar koji pripada nekom drugom. Jednostavno tako sam vaspitan, da mi čist obraz i miran san budu iznad svega. Nisam ni na trenutak pomislio da zadržim novac, iako sam zano da tu ima dovoljno da ne moram da radim do kraja života. Zamislite da je taj čovek odvajao za stan ili da leči dete ne daj Bože, pa kakav bih to čovek bio – iskren je Jugoslav.

Jugoslav je do 2002. radio kao inžinjer, a onda je ostao bez posla. Niko nije želeo da ga zaposli, jer je već u godinama. Supruga mu je preminula, a od nevelike plate izdržava sebe i unuku, ali kako je rekao, čak i da gladuju ne bi uzeo tuđe.

– Možda na prste jedne ruke mogu da nabrojim ljude koji su mi rekli da sam uradio ispravnu stvar. Svi ostali su rekli da sam lud, uz reči da radim za crkavicu, a vraćam tolike pare. Nema veze meni je savest mirna i najvažnije, moja unuka je ponosna na mene – zaključio je Jugoslav Čukić.

(Dijaspora.news/informer)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top