All for Joomla All for Webmasters
Crna Gora

Crnogorci konačno priznali zašto unajmljuju Srbe za sezonske poslove: Razlozi vam se neće svideti!

Traže nas jer smo marljivija, disciplinovanija i manje zahtevna radna snaga, ali ne samo zbog toga

Svakog leta bukne potraga za sezonskim radnicima u Crnoj Gori. Ondašnji poslodavci rado zapošljavaju Srbe i Bosance, uglavnom zato što prihvataju uslove koje lokalno stanovništvo nikada ne bi.

Ovim povodom urađena je velika anketa u kojoj su ispitana 653 poslodavca tokom 2016. i 2017. godine i rezultati su pokazali da Crnogorci traže strance jer su marljivija, disciplinovanija i manje zahtevna radna snaga.

Poslodavci su naveli u anketi da pre uzimaju strance za radnike, jer su marljiviji, disciplinovaniji i manje zahtevni. Kao nevažnu stavku istakli su okolnost da je strana radna snaga jeftinija.

Takođe ističu i da je glavni razlog što pre dovode komšijske radnike taj što nema dovoljno domaće radne snage potrebnog profila, kao i da mnogi lokalni građani ne prihvataju ponuđene poslove, piše Alo.

Anketa je pokazala da je najvažniji razlog nepopunjavanja slobodnih radnih mesta nedostatak potrebnih veština i iskustva.

– Već godinama sam sezonski radnik u Budvi. Radim kao sobarica u privatnom apartmanu i radno vreme je od sedam ujutru do devet uveče, mada gosti često znaju i van radnog vremena da traže da im nešto spremim i donesem – kaže Milica Š. iz Novog Sada.

– Naporno jeste, ali pošto imam 57 godina, u Srbiji ne mogu da nađem posao i zato nemam izbora. Imam obezbeđen smeštaj i jedan obrok – dodaje.

Sezonski rad obično obuhvata period od tri meseca.

(Dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top