All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

JOŠ JEDAN REFERENDUM U EVROPI NAKON KATALONIJE: Jedan od najbogatijih regiona u Italiji hoće autonomiju

U kontekstu skandaloznog referenduma u Kataloniji, 1. oktobra je u Veroni održana manifestacija u okviru pripreme za izjašnjavanje o autonomiji, koje je planirano za 22. oktobar, a koje lokalno stanovništvo smatra istorijskim događajem, piše Sputnjik.

Tokom ovog događaja se na stadionu Bentegodi vijorila ogromna zastava dužne 28 metara sa simbolom regiona Veneto i njegovim zaštitnikom Svetim Markom. Sputnjik je stupio u kontakt sa organizatorima ove manifestacije želeći da čuje koji su ih razlozi motivisali na ovu akciju.

Sekretar regionalnog odeljenja partije Liga severa Paolo Paternoster je objasnio koji je glavni cilj ovog događaja.

– Ovo je istorijski trenutak pred održavanje referenduma o budućnosti regiona Veneto, da pozovemo sugrađane da se izjasne u korist autonomije. Naš plebiscit će imati stvarnu zakonodavnu snagu. Biračka mesta će biti mahom po školama. Imaćemo uredno i zvanično štampane izborne listiće.Mi smo optimisti i računamo da će odziv onih koji će reći „da“ biti veliki. A onda će naš gubernator preduzeti korake u sledećoj fazi bitke u Rimu, kako bismo i zvanično dobili sva ovlašćenja, ali i onaj deo finansija koji nam prestonica svake godine u vidu poreza oduzima – rekao je on.

Predsednik komiteta „Za nezavisni Veneto“ Palmarino Cokateli je objasnio značaj datuma na koji će biti održan referendum, piše Sputnjik.

– Datum ima simboličan značaj. Na ovaj datum se 22. oktobra 1866. godine održao plebiscit o pripajanju Veneta Italiji. Sto pedeset i jednu godinu kasnije mi ćemo održati novo, i za razliku od prethodnog — tajno izjašnjavanje, i nadamo se da ćemo vratiti nezavisnost Republici Veneto – ističe on.

Cokateli dodaje da svakako postoje određene paralele sa referendumom održanim u Kataloniji, jer je zajednički cilj da se povrati nezavisnost koju su svojevremeno oduzele centralne vlasti. Ovaj cilj je, prema Cokatelijevim rečima, posebno važan danas, kada je vladina politika u odnosu na masovni dolazak imigranata dovela do porasti siromaštva i kriminala.

– Centralne vlasti, gluve za zahteve regiona, dovode samo do opšte degradacije – kaže on za Sputnjik, dodajući da je stanovništvu već dosta takvog života.

Mateo Grigoli, jedan od organizatora ove inicijative, a uz to i koordinator asocijacije „Raixe venete“ (Koreni Veneta), objasnio je značenje same zastave.

– Održali smo ovu manifestaciju na stadionu pod zastavom koja na sebi simbole oblasti Veneto i njenog zaštitnika Svetog Marka. Ta zastava ujedinjuje, ona odražava naš identitet, našu kulturu i jedinstvo naroda – ističe Grigoli.

 

(Dijaspora.news/Telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top