All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

BUDUĆNOST SAOBRAĆAJA Hrvati razvijaju električni automobil od milion evra, Slovenci električne avione… a šta rade SRBI?

Dok Slovenci rade na pobošljanju karakteristika električnih aviona, Hrvati na razvoju električnog automobila, u Srbiji se uveliko razvijaju oba prevoza budućnosti, doduše prilično tiho.

Kako za “Blic” kaže prof. dr Branko Kovačević, predsednik Predsedništva Akademije inženjerskih nauka Srbije, u našoj zemlji se uveliko radi na razvoju i električnog aviona i automobila.

– Srbija zajedno sa 23 zemlje, gde tri nisu iz Evropske unije (Norveška, Srbija i Švajcarska), uključena je u razvoj baterije za električni avion, a kako bi se vremenom izbacio kerozin iz upotrebe. U Evropskoj akademiji inženjerskih nauka koja razvija električni avion učestvuje i naš predstavnik Mirko Aćić, profesor Mašinskog fakulteta u Beogradu, koji koordinira u radu projekta, gde je uključeno i puno naših mladih ljudi. Predviđeno je da projekat traje nekoliko godina, a Srbija sa znanjem itekako ima šta da pruži – ističe prof. dr Kovačević.

Inače, Kineska akademija inženjerskih nauka pozvala je prof. Kovačevića da u novembru presedava na skupu posvećenom Četvrtoj industrijskoj revoluciji.

Prof. dr Branko Kovačević

Foto: RAS SrbijaProf. dr Branko Kovačević

U našoj zemlji je osnovan i konzorcijum “Električni automobil” u kome su učešće uzele i kompanije od “Nordeusa”, EPS-a, Instituta “Nikola Tesla”, kao i Elektrotehničkiog i Mašinskog fakulteta. Prof. dr Branko Kovačević ističe da je proizvodnja električnog automobila trenutno po troškovima koji iznose 58.000 evra daleko od komercijalne, ali da se radi na izradi baterije, pošto je proizvodnja električnog automobila posao budućnosti.

– U okruženju, po znanju jedino Srbija može da trči trku. Robotika je rođena u Beogradu – podseća prof. dr Kovačević.

Pipistrel "Alpha Electro"

Foto: Anna Zvereva / RAS SrbijaPipistrel “Alpha Electro”

Slovenački električni avion

Ideja plus razvoj tehnologije ali i svest o rastu cene goriva i eto električnog aviona u Sloveniji. Prototip najnovije generacije električnih aviona koji je izradila kompanija Pipistrel nastao je u saradnji sa Simensom, koji je obezbedio glavne pogonske komponente. Prvi električni motor od 85 kV je težio samo 14kg, a baterija je dizajnirana da bude brzo zamenljiva za nekoliko minuta ili napunjena za manje od jednog sata. Ovaj električni avion čija je namena trening je komercijalni proizvod i peti je projekat kompanije “Pipistrel”. A da budućnost pripada upravo električnim avionima dokaz je i plan niskobudžetnog avio prevoznik “Izidžeta” koji uveliko radi na razvoju električnih aviona koje bi mogao da uvrsti u svoju flotu u narednoj deceniji.

Mate Rimac

Foto: avaz.ba / RAS SrbijaMate Rimac

Iz Hrvatske električni automobil probija se u Kinu

Mate Rimac (rođen u Livnu, živi u Zagrebu) vlasnik je kompanije „Rimac automobili“ i kreator je jednog od najbržih električnih sportskih automobila u svetu “Concept One”. Nedavno je objavljeno da je Kineski Camel odlučio da uloži ukupno 30 miliona evra u njegovu kompaniju.

– Plan je da u idućih nekoliko godina još više ubrzamo razvoj kompanije i da počnemo tranziciju iz tehnološke firme koja globalnim klijentima nudi rešenja i proizvode u vrlo malim količinama u ozbiljnog dobavljača automobila sa serijskom proizvodnjom. Potražnja za električnim pogonskim sistemom svakim danom je sve veća, veliki proizvođači automobila okreću se električnom pogonu i time i mi dobivamo sve više projekata – ispričao je Rimac.

(Dijaspora.news/Blic.rs/Danijela Nišavić)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top