All for Joomla All for Webmasters
Hrvatska

JEZIVE ISPOVESTI HRVATSKIH PIROMANA: Bog mi je rekao da zapalim, sada izgleda puno bolje! (VIDEO)

Jakove, zapali – rekao mi je Bog. Kad sam posje došao na taj teren, video sam da je sve puno lepše.

Ovako je glasila pomalo neverovatna priča jednog od uhapšenih piromana . A priče su sve jedna čudnija od druge, piše Slobodna Dalmacija.
Činjenica je da strah od novih požara i namernog podmetanja plamena svakog leta dovede do brojnih lažnih dojava o piromanima i brojnih teorija zavere.

Na kraju, kada se pojedinci koji su izazvali požar i uhapse, upravo se pokaže da se ne radi o teroristima, nego o nesrećnicima razočaranima u ljubav, golobradim mladićima i osobama sa psihičkim smetnjama. U tri primera navodimo razloge koje su piromani proteklih godina izneli na sudu kao svoje motive.

To veče sam pio jer me ostavila devojka i nisam bio “sav svoj” pa sam otišao motorom u Staro selo u Dućama i upaljačem namerno zapalio suvu travu i rastinje”, rekao je 21-godišnjak iz Gata.

Krajem juna, oko 5.30 sati ujutro, upaljačem za paljenje cigareta na dva je mesta uz ivicu ulice Put Starih Duća, na međusobnoj udaljenosti od 20-ak metara, zapalio travu i rastinje. Vatra se na jednome mestu brzo ugasila, dok se sa drugog zapaljenog mesta nošena vetrom širila prema zapadu, odnosno prema stambenim objektima Staroga sela Duće. U smeru juga širila se prema mestu Duće Luka te zapadno prema Dugom Ratu, gde je u predelu Mrta došla na udaljenost od samo 60 centimetara od stambenih objekata.

Dalje širenje vatre sprečeno je intervencijom 124 vatrogasca, 35 vatrogasnih vozila i dva kanadera. Za opisano je kažnjen sa deset meseci zatvora, koji su mu u promenjeni na 730 sati rada za opšte dobro. Drugi slučaj koji smo zapamtili nije imao veze sa ljubavnim problemima već sa porukom sa visine.

“Jakove, zapali”, kazao mi je Bog. Tako je 55-godišnjak iz Sinja istražnom sudiji objasnio zašto je zapalio travu na zapuštenoj površini u Sitnom Donjem i izazvao požar.

Uhapšen je na osnovu dojave građana neposredno nakon potpaljivanja vatre sredinom avgusta. U njegovu vozilu nađeni su voštana sveća, kanta sa gorivom i dva upaljača. Nedelju dana ranije zapalio je vatru u kojoj je izgorelo 1200 hektara površine na planini Vaganj, i dva požara na predelu Sirotkovići u Donjem Sitnom, gde je planulo ukupno 8200 kvadratnih metara.

Prilikom ispitivanja kod istražnog sudije bio je prisutan i stalni sudski veštak psihijatar koji je potvrdio sumnje da je osumnjičeni psihički bolesnik. Priznao je samo jednu paljevinu i, kako je kazao, napravio je to opravdano.

“Država ne daje sredstva za zapuštena zemljišta, a kada popijem čašu vode, naplati mi porez. Prošao sam svojim kolima i video zapušteno zemljište i čuo Božji glas da ga zapalim. Stao sam i bacio opušak. Kada me policija nakon hapšenja dovela gde sam zapalio suvu travu, video sam kako je nakon požara zemljište puno lepše”, kazao je on.

U trećem slučaju nesmotrena želja za zabavom dovela je do pritvora 18-godišnjaka i 17-godišnjaka koji su potpalili požar u Kaštel Starom na predelu Radun. Brzom intervencijom vatrogasaca i kanadera plamen je obuzdan pre nego je zahvatio veću površinu.

“Došli smo sa Brača trajektom i ukrcali se na voz iz kog smo pešice došli do mesta gde smo zapalili vatru. Ne znam ni sam zašto smo to napravili”, rekaoje mlađi tokom ispitivanja u policiji.

Nad njima je sprovedeno psihijatrijsko veštačenje pa su na kraju osuđeni na uslovnu kaznu, piše Slobodna Dalmacija.

(Dijaspora.news/jutarnji)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top