All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

JEZIVA SLIKA: Pravoslavni Srbi stoje u gomili, čekajući na masovno POKATOLIČENJE (FOTO)

Kozarska Dubica, avgust 1941. godine. Pogledajte lica ovih okupljenih ljudi: neki od njih mašu papirnim zastavicama NDH, deci se vidi strah u očima, odrasli samo žele da se ovo što pre završi i da ih ostave na miru i u životu

Nikada nećemo znati koliko je tačno Srba pokatoličeno tokom Drugog svetskog rata i terora ustaša iz takozvane Nezavisne Države Hrvatske, ali broj svakako nije mali. Desetine, možda i stotine hiljada. Nećemo nikada znati ni koliko njih se vratilo pravoslavlju nakon rata, posebno što religija generalno tada nije bila baš društveno poželjna. Ono što znamo jeste da Alojzija Stepinca, jednog od glavnih vinovnika pokatoličavanja sada pokušavaju da proglase božanstvom.

Naravno, da su Srbi katoličeni po pretnjom oružja vrlo dobro znamo, ali nam se svima svejedno prevrne utroba kada vidimo fotografiju koja to na jedan dramatičan i upečatljiv, potresan način dokumentuje.

Ova fotografija možda ponajviše. Pogledajte samo lica ovih okupljenih ljudi u okolini Kozarske Dubice negde u avgustu 1941. godine: neki od njih mašu papirnim zastavicama NDH, deci se vidi strah u očima, odrasli samo žele da se ovo što pre završi i da ih ostave na miru i u životu.

Inače, ovaj obred masovnog prevođenja pravoslavnih u rimokatoličku veru vrši sveštenik Sidonije Šolc, poznat po tome što je Srbima poručivao da će se ili pokatoličiti ili svi ići “preko Drine ili u Drinu”. Katoličenja je vršio i širom Slavonije. Fotografija je iz arhive Muzeja revolucije naroda Jugoslavije.

(Dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top