All for Joomla All for Webmasters
Hrvatska

Izveštaj hrvatske obaveštajne službe: Pretnja su nam srpski navijači i mladi četnici iz Hrvatske

SOA konstatuje da su nastavljene pojave da ekstremni pojedinci iskorišćavaju nezadovoljstvo dela navijačkih grupa stanjem u hrvatskom sportu za izazivanje incidenata i nereda tokom i izvan sportskih takmičenja

Hrvatska Sigurnosno obaveštajna agencija (SOA) predstavila je detaljan pregled bezbednosnih izazova sa kojima se ta država, ali i Evropa suočavaju među kojima je i deo koji se odnosi na, kako navode, države jugoistočnog susedstva.

U izveštaju za 2017. godinu, koji hrvatska tajna služba objavljuje četvrti put za redom, navodi se da su obeležja jugoistočnog susedstva i dalje slabe institucije, unutrašnja politička previranja, brojna nerešena etnička i nacionalna pitanja, nedovoljan privredni rast i nezaposlenost.

Većina država jugoistočnog susedstva je, kako se navodi, i dalje bez primetnog napretka u unutrašnjoj političkoj konsolidaciji.

– Ovaj prostor suočava se sa zastojem u sprovođenju reformi i priključenju evroatlantskim integracijama – navodi se i dodaje da na primer prijem Crne Gore u članstvo u NATO-u ipak pokazuje nastavak evroatlantske perspektive za države susedstva.

SOA dalje konstatuje da su nastavljene pojave da ekstremni pojedinci iskorišćavaju nezadovoljstvo dela navijačkih grupa stanjem u hrvatskom sportu za izazivanje incidenata i nereda tokom i izvan sportskih takmičenja.

Nastavljena je, tvrde, i pojava da pojedine navijačke grupe srpskih fudbalskih klubova ističu antihrvatska, četnička i velikosrpska obeležja na sportskim takmičenjima, pri čemu u tome kako navode, učestvuju i pojedinci koji su hrvatski državljani.

– U malom delu populacije mlađih pripadnika srpske nacionalnosti primećeno je simpatizovanje velikosrpske i četničke ideologije i simbolike, posebno na društvenim mrežama, koje za sada ne predstavljaju pretnju nacionalnoj sigurnosti, ali dovodi do narušavanja sigurnosne situacije na lokalnom nivou – navodi SOA.

Iako je evroatlantski uticaj i dalje najveći, navodi se u izveštaju, globalna rivalstva preslikavaju se i na ovom području. Najočigledniji primer je, ukazuje se, sprečeni pokušaj državnog udara u Crnoj Gori 16. oktobra prošle godine s ciljem destabilizacije te države na dan parlamentarnih izbora, a uoči ulaska Crne Gore u NATO. Podsećaju da se u Crnoj Gori za taj pokušaj vodi sudski postupak protiv 14 ruskih, srpskih i crnogorskih državljana.

U izveštaju SOA objavljenom na sajtu te agencije stoji da su države jugoistočnog susedstva suočene i “sa rastom verskog i nacionalnog ekstremizma, pri čemu je posebno izraženo jačanje radikalnog islamizma”. Nastavljena je, tvrde, pojava velikosrpskog ekstremizma, a uz to, uočeni su pokušaji kojima se Hrvatska želi prikazati u negativnom svetlu u međunarodnoj zajednici uz negiranje i pogrešno prikazivanje činjenica vezanih uz Domovinski rat i njegov odbrambeni i oslobodilački karakter. Pojas nestabilnosti oko Evrope nastavljen je, kažu, generisanjem bezbednosnih izazova. Radi se, dodaju, o području koje se proteže severnom Afrikom, Bliskim istokom sve do srednje Azije u kojem postoje brojna krizna žarišta.

Iz njih se prema Evropi prelivaju sigurnosni izazovi u vidu masovnih nekontroliranih migracija, ali i pretnji u vidu terorizma, ekstremizma, proliferacije oružja za masovno uništavanje i regionalnih oružanih sukoba u Siriji, Iraku, Libiji, Jemenu i Ukrajini. U isto vreme, posledice kriznih žarišta se ogledaju i u porastu organizovanog kriminala i krijumčarenja ljudi, oružja i roba, hibridnog ratovanja i radikalizacije putem društvenih mreža.

Odnosi između Ruske Federacije i zapadnih država, narušeni nakon izbijanja krize u Ukrajini 2013. godine, nisu se značajno poboljšali, a u pojedinim elementima podsećaju na odnose iz vremena Hladnog rata, stoji u izveštaju i dodaje da se napetosti u odnosima preslikavaju na druga područja, uključujući i hrvatsko okruženje.

U delu o odnosu Rusije i NATO, hrvatska tajna služba navodi da Rusija nastoji da ograniči dalje širenje i uticaj NATO-a i EU-a prema istoku Evrope i da ojača svoj uticaj prema Evropi.

Napetosti u odnosima, kažu, rezultirali su sankcijama Zapada protiv Rusije i NATO-ovom jačanju dimenzije kolektivne vojne odbrane.

– Ukrajina je u statusu zamrznutog konflikta, a političko rešenje sukoba još je, uprkos međunarodnim diplomatskim naporima, neizvesno – navodi se.

SOA konstatuje da se svet nalazi i pred izazovom daljnjeg širenja nuklearnog oružja i drugog oružja za masovno uništavanje, što izaziva globalne napetosti i sporove.

Terorizam je i dalje jedna od najznačajnijih pretnji sigurnosti građana u Evropi. Iako je ISIL zadnjih godina bio dominantan svojim dosegom i terorističkim napadima, Al Kaida I dalje ja aktivna, posebno u Africi, Jemenu i centralnoj Aziji (Pakistanu) te i dalje planira napade na evropske i ostale zapadne ciljeve.

– Iako teroristički napad na hrvatskom tlu nije verovatan, njegova se mogućnost ne može isključiti. U državama hrvatskog jugoistočnog susedstva koje imaju brojne radikalne islamističke zajednice verovatnost napada je umerena, dok verovatnost terorističkih napada u državama zapadne Evrope ostaje visoka – navodi se dalje u, inače, veooma opširnom izveštaju.

Konstatuje se da masovni ulazak migranata u Evropu nastavio se, iako je priliv preko tzv. balkanske rute uveliko smanjen. SOA procenjuje da će migrantski pritisak prema Evropi, zbog brojnih uzroka, bitti nastavljen, pri čemu su odredišta migranata ponajpre razvijene države zapadne i severne Evrope.

Ocenjuje se da je dugoročni izazov za evropska društva vezan uz masovne migracije integracioni potencijal tih društava i izbegavanje stvaranja zatvorenih i izolovanih seljeničkih zajednica koje bi bile pogodne za jačanje ekstremizma, kriminala i siromaštva među useljenicima te razvijanje negativnih stavova prema evropskim vrednostima i posledičnog terorizma. Može se, kažu, očekivati da će se trend individualnih terorističkih napada nastaviti i biti dominantan način počinjenih terorističkih napada. Navodi se da u susednim državama trenutno ima više od 10.000 sledbenika salafizma okupljenih u više desetaka tzv. paradžemata i nekoliko enklava.

Navodi se da je na području pod kontrolom ISIS-a boravilo je ukupno sedam osoba koje imaju i hrvatsko državljanstvo, te da samo jedna od njih, kako se navodi, ima isključivo hrvatsko državljanstvo, dok ostali imaju dvojna. Trenutno ih je, kažu, na području pod kontrolom ISIL-a šest, jer se jedna osoba vratila u državu porekla u zapadnoj Evropi gde je i ranije živela.

(Dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top