All for Joomla All for Webmasters
Hrvatska

IZBACIVANJE TITA IZ ZAGREBA SVETSKA VEST: Mediji širom planete o odluci o preimenovanju trga!

Preimenovanje Trga maršala Tita u Zagrebu izazvalo je reakcije i vodećih svetskih medija, koji su izneli različite ocene o toj odluci.

Da vest o “izbacivanju” Tita iz strogog centra Zagreba nije obišla samo zemlje regiona, odnosno bivše Jugoslavije, govori i činjenica da su vest o kontroverznom skidanju table sa imenom Maršala preneli i AFP, AP, Njujork tajms, Frans24, itd.

Agencija AP piše da je takva odluka pokazatelj pobede desničarskih nacionalista koji su u usponu u najnovijoj članici Evropske unije.

Takođe, podseća se da je Tito bio lider antifašističkog pokreta otpora tokom nacističke okupacije Jugoslavije, uz ocenu da se preimenovanje trga dogodilo pod pritiskom nacionalista koji Tita i bivšu multietničku Jugoslaviju vide kao antihrvatske.

AFP piše da je odluka o preimenovanju Titovog trga “izazvala kontroverze i podelila javno mnjenje” i citiraju izjavu Zlatka Hasanbegovića, za koga navode da je lider ” desničarske stranke Nezavisni za Hrvatsku”, da “ni jedna ulica ili trg u Hrvatskoj ne treba da nosi ime Josipa Broza Tita”.

Francuska agencija dodaje i da je odluka o preimenovanju rezultat slabosti dugogodišnjeg “populističkog gradonačelnika Milana Bandića”, kome je bila potrebna većina glasova u gradskoj skupštini da bi nastavio upravlja Zagrebom.

AFP napominje da je Bandić prethodno zagovarao da se o Trgu maršala Tita odluči na referendumu.

“Gradske vlasti u Zagrebu odabrale su da uklone ime jugoslavenskog komunističkog lidera Josipa Broza Tita sa centralnog trga. Tito je bio vođa antifašističkog pokreta koji se borio protiv nacističkog okupatora tokom Drugog svetskog rata. Stoga, mnogi ovaj potez smatraju pobedom sve jačih desničara u najnovijoj članici Evropske unije”, piše jedan od najuticajnijih američkih listova, Njujork tajms, prenosi.

Frans24 podseća da je Tito Jugoslavijom vladao 35 godina, a da je nakon njegove smrti došlo do raspada zemlje, u naposletku i do rata, koji je odneo preko 100.000 života.

(Dijaspora.news/kurir.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top